kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sağlık Bakanlığı'ndan et uyarısı

Yeni Haber
Sağlık Bakanlığı vatandaşlara, "eti alışveriş sonunda alın ve en geç 1 saat içinde buzdolabına yerleştirin" önerisinde bulundu.

Sağlık Bakanlığı "Besinlerin Satın Alınması" konusunda bir broşür hazırladı.
İnsanların sağlıklı olmalarında tüketilen besinlerin kalitesi ve tazeliğinin çok önemli olduğu kaydedilen broşürde, alışverişe çıkmadan önce alınacak besinler için bir liste hazırlanması gerektiği belirtildi. Broşürde, "Piyasa araştırması yapılmalı ve besin grupları seçilmelidir. Her besin grubu için pahalı ve ucuz besinler vardır. Örneğin elma, muz değerindedir fakat fiyatı daha ucuzdur" denildi.

Besinler alınırken kalite kontrolü yapılması ve hijyenik olmasına dikkat edilmesi gerektiğine değinilen broşürde, meyve ve sebzeler dışında açıkta satılan besinlerin alınmaması gerektiği uyarısında bulunuldu.
Broşürde, "Çabuk bozulabilen et, tavuk, balık gibi besinler alışveriş sonunda alınmalıdır. Bu besinlerin alışveriş torbasında bulunan ve pişirilmeden tüketilen diğer besinlerle teması önlenmeli, en kısa zamanda (en fazla 2 saat, sıcak havalarda en fazla 1 saat içinde) buzdolabına yerleştirilmelidir" denildi.

Donmuş besinlerinde alışveriş sonunda alınması ve çözünmemiş olmasına dikkat edilmesi gerektiği ifade edilen broşürde, çözünmüş ise hemen tüketilmesi önerildi. Broşürde, kırık ve çatlak yumurtaların satın alınmaması, yumurtaların yıkanmadan buzdolabına konulmaması, taze peynir yerine, pastorize sütten yapılmış, olgunlaşmış, uygun süre salamura edilmiş peynirlerin tüketilmesini ve denetimsiz sokak sütü yerine pastorize veya UHT sütlerin tercih edilmesi istendi.

Bakanlık broşürde, sağlıklı beslenmek için şu önerilerde bulundu:
"-Doğal ve taze besinler tercih edilmelidir,
-Fazla miktarda katkı maddesi içeren besinlerden kaçınılmalıdır,
-Saflaştırılmamış ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri tercih edilmelidir, (beyaz ekmek yerine, kepekli esmer ekmek gibi)
-Kapağı bombe yapmış konserveler kesinlikle alınmamalıdır,
-Tuz içeriği düşük olan besinler tercih edilmelidir,
-Asitli ve gazlı içecekler yerine meyve, süt veya ayran tercih edilmelidir."

(ANKA)