kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sıfır noktasındaki radar kuş bile uçurtmayacak

Zülfikar Ali AYDIN - MERKEZ
Türkiye gizli bir operasyonla Irak sınırına iki radar yerleştirdi. PKK sızmalarına karşı kurulan radarın, ABD helikopterlerinin şüpheli uçuşlarını da izleyeceği iddia edildi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Sıfır noktasındaki radar kuş bile uçurtmayacak
PKK'lı teröristlerin Irak sınırından sızmasını engellemek için Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kara birliklerinin bir yıldır yaptığı askeri yığınak sürerken 2007 yılı başında Hava Kuvvetleri Komutanlığı, sınır hattında yapılan askeri yığınağa gizli bir operasyonla dahil oldu. Türkiye Irak sınırını teröristlerin sızma için en çok kullandığı Uludere-Silopi hattındaki Gürvil geçidine radar merkezi kuruldu. Sarp dağlar arasındaki derin vadiye açılan sınırın sıfır noktasındaki Gürvil geçidine yerleştirilen radar için operasyonu Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Merkezi'nin bulunduğu Diyarbakır'daki 2'nci Taktik Hava Jet Üssü'nden giden ekip gerçekleştirdi.

FİLM GİBİ OPERASYON
Radarın ve ekibin bulunduğu araç Silopi'den Habur sınır kapısına doğru ilerleyerek Kapılı Jandarma Karakolu'nun bulunduğu yoldan sınır hattınca ilerlemeye başladı. Sınır boyunca Gürvil geçidine doğru ilerleyen ekibin bir aracı yolda arıza yaptı. Arıza nedeniyle ekibe eşlik eden Sikorsky tipi helikopter de Şırnak Tümen Komutanlığı'na inerek beklemeye başladı. Ekip yola devam etmeye başlayınca helikopter de tekrar havalandı. Gürvil geçidine çıkmak için sınırın sıfır noktasından dağlık bölgeye ilerleyen ekip TSK'nın önceden tespit edip işaretler koyduğu mayınlı bölgeden de geçti ve Gürvil geçidine radar kuruldu. Hava Kuvvetleri Komutanlığı radar uzmanlarından oluşan ekip, operasyonun ikinci ayağını ise Şırnak'tan geçerek, PKK'nın bölgedeki üslenme merkezi olarak kullandığı Bestler Vadisi'nde gerçekleştirdi. Buraya da ikinci bir radar merkezi kuruldu. PKK militanları Türkiye sınırını geçtikten sonra üstlendiği Bestler Vadisi ile çevresinde üstleniyor. Derin vadi ve mağaraları kullanan örgüt, sözde "Botan Eyaleti" olarak adlandırdığı bölgedeki tüm terör eylemlerini buradan yürütüyor.

PKK, AMERİKALI SANDI
Çok gizli operasyonla yerleştirilen radarlarla ilgili olarak askeri kaynaklar sınırdaki radar operasyonunun nedeninin bölücü örgütün sızdığı noktalardaki vadilerde tanımlanamayan helikopterlerin faaliyetlerine rastlanması olduğunu söylediler. İddiaya göre bu helikopterler ABD'ye ait ve TSK'nın sınırdaki askeri hareketliliğini istihbarat amaçlı izliyorlar. Askeri araçlar yerine sivil araçlarla gerçekleştirilen gizli operasyondan sonra teröristlerin olayla ilgili yaptıkları Kürtçe telsiz konuşmaları da çözüldü. Militanların operasyonu gerçekleştiren ekibi "Amerikalı" sandığı için gidiş yolunda hedef almadıklarını söyledikleri öne sürüldü.