kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Askeri darbe kolaycılığından vazgeçmemiz gerekiyor

İLİŞKİLİ HABERLER
Askeri darbe kolaycılığından vazgeçmemiz gerekiyor
* Hirant Dink'de "hepimiz ermeniyiz diye yürüyenler de kendilerini neticede sokakta ifade ettiler. Onlar kimdi?
- N.G.: Bu kaybın hesabını veremeyiz. O yürüyüş ama çok mühimdi, en azından o insanlar yani öyle deyince neticede ermeni olmuyorsunuz, ama o yakınlığı kurmak ve bir ahlaki hayal gücüyle hareket ettiler; Dink ermeni olduğu için öldürüldü ve böyle bir Ermeni olduğu için öldürüldü. Aslında en içerdeki Türk'tü de. Ama arada kaldığı için öldürüldü. Yürüyenlere gelince, onlar siyaseti vicdanla başlatanlardı. Bunun acısını sorumluluğunu hissedenler ahlaken hepimiz ermeyiz diyerek içindeki ermeninin öldürülmesine karşı hissettikleri acıyı ifade ettiler. Bunun karsısında da bir milliyetçi hareket var. Bu insanlar Türkiye'nin kimlik siyasetinin ötesinde var olan bir demokrat bir topluluk oldu.

* Yahut illa bir kimlik meselesi varsa, o da bu toprakların kimliklerinden biri demek istediler?
- N.G.: Türkiye melezliği yaşatmalı, Osmanlı mirasını güncellemeli... Doğu ve bati kapısını birleştirmek ve batinin ezberini bozmak zorunda. Ki bunu yapabilecek tek ülke. Ancak su anda henüz o ezberin içindeyiz hala, ona uygun davranıyoruz. Terör, Şırnak'ta savaş, mitingle muhtıra arası kucaklama.

* Milliyetçilik Türkiye'de tehlikeli bir mecraya girmiş midir?
- N.G.: Bazı konular var ki aldırmıyoruz, sonra karşımıza çok büyük çıkıyor. Sabetaycilik konusu mesela sürekli islenen bir hadiseye dönüştü. Önce iste bir yığın kitap çıktı sabetaycilikla ilgili..Bunları önemsemiyoruz ama sonra bunlar kendi mecralarını bulup gelişiyor. Toplumun kendi filtrelerini çıkartmak gerekiyor.

* Türkiye'de bir süredir geçmişe öykünme hadisesi güçlendi. Geçmiş çok güzeldi, halbuki su an hiç iyi değil, hatta böyle giderse, gelecekte hiç iyi olmayacak hissi söz konusu değil mi bu öykünmede.
- N.G.: Öyle düşünmüyorum. Unutmayalım bundan 10 yıl önce cumhuriyet ve laiklik konusundaki inançların topluma mal olmadığı düşünülüyordu. Bilhassa batıdan bakınca, yazılan sorulan, Türkiye her an Cezayir mi olacak, Iran mi olacak deniyordu. Simdi ne konuşuyoruz, laiklik tehlikede midir? 10 yıl boyunca İslam tehlike midir diye konuşulurken simdi bir dönüşüm oldu. İslami bir partiyi merkez geldi bugün, hatta merkezi doldurmak ta da güçlük yasıyor. Merkezdeki boşluğu doldurmak da kolay değil, kendi kadroları merkezden gelmiyor çünkü. Merkez'deki partiler temsil edilemez oldu. Ama seçimlerden sonra artık askeri darbe kolaycılığına dönmemek, çocukluk hastalığından kurtulmak lazım. 60 darbesiyle hesaplaşmak, okullarda okutmak lazım. Burada iki Türkiye var, bu konuda anlaşması gerekiyor. Bunun bizi kolaycılığa ve içe kapatması anlamına geldiğini görmemiz gerekiyor.