kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gül: Sınırda böyle şeyler olur

Yeni Haber
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, iki ABD savaş uçağının Türk Hava Sahasını ihlal etmesiyle ilgili, ''Uçaklarla ilgili Genelkurmay Başkanlığından detaylı bilgi gelmedi'' dedi.

TBMM'de gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Gül, uçakların hava sahası ihlaline ilişkin detaylı bilgi gelmeden bir şey söylemeyeceğini ifade ederek, uçaklarla ilgili Genelkurmay Başkanlığından detaylı bilginin gelmediğini söyledi.

''Daha önce de bu tür ihlaller oluyor muydu?'' sorusu üzerine Abdullah Gül, şunları söyledi:

''Bildiğim kadarıyla sık olmuyordu. Daha önce belki olmuş olabilir. Ama sınırlarda genellikle bu tip şeyler oluyor. Bunlarla ilgili detaylı bilgiler geliyor, Hava Kuvvetleri ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından Dışişleri Bakanlığına... Biz de gerekli girişimleri yapıyoruz. Tabii ki işin niteliği detaylı bilgiyle ortaya çıkar. Tesadüf mü? Bir kasıt var mı? Kaç dakikadır? Ne kadar süredir? Ne kadar içeridedir? Bunlar ancak detaylı bilgiler gelince ona göre hareket ederiz.''

''Uçakların silahlı olup olmadığına'' ilişkin bir soru üzerine de Gül, ''Bütün bunlar, işte detaylı bilgi dediğim şeylerdir. Şu an bu bilgiler gelmedi'' diye konuştu.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, ''Ne tür bir adım atılacak? Bir Nota mı? Yoksa Büyükelçi çağırıp bilgi mi edinilecek?'' sorusuna, ''Şekline ve bilgilerine göre'' yanıtını verdi.

"TEKNİK BİLGİLER İNCELENDİKTEN SONRA KARAR VERİLECEK"


Dışişleri Bakanlığı kaynakları, iki ABD savaş uçağının Türk Hava Sahasını ihlaliyle ilgili nasıl bir adım atılacağına, olayla ilgili teknik bilgiler incelendikten sonra karar verileceğini bildirdiler.

Bakanlık kaynakları, Genelkurmay Başkanlığının açıklamasında da belirtildiği üzere bir ihlalin söz konusu olduğuna işaret ederek, Dışişleri Bakanlığı olarak, bu ihlalin nasıl olduğuna dair teknik bilgileri içeren, Genelkurmay Başkanlığından gelecek olan yazıyı beklediklerini belirttiler.

İhlalin ne zaman yapıldığı, nasıl meydana geldiği ve süresinin ne kadar
olduğu gibi teknik bilgileri bilmenin çok önemli olduğunu vurgulayan kaynaklar, bu bilgileri içeren Genelkurmay yazısının bugün Dışişleri Bakanlığına gelmesinin beklendiğini, yazı gelir gelmez hemen değerlendirmeye alınacağını ve bu değerlendirme ışığında gerekli adımın atılacağını söylediler.

Kaynaklar, "Teknik bilgiler bilindikten sonra, bu gibi durumlarda ne
yapılıyorsa normal prosedür çerçevesinde o da yapılacaktır. Teknik bilgiler çok önemli" diye konuştular.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ: "BU AŞAMADA, OLAY KAZA GİBİ GÖRÜNÜYOR"

Bu arada AA muhabirinin konuyla ilgili görüştüğü ABD'nin Ankara
Büyükelçiliği yetkilileri, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını, bu aşamada
olayın kaza gibi göründüğünü kaydettiler. Yetkililer, soruşturma tamamlandığında gereken adımların atılacağını belirttiler.