kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Teslim olan PKK bombacısı anlatıyor

Yeni Haber
Terör örgütü PKK'nın bombacısı ''Özgür'' kod adlı H.O, Ankara'da Anafartalar Çarşısı'nda meydana gelen patlamanın ardından
yayınlanan görüntülerden etkilenerek teslim oldu.

Alınan bilgiye göre, 8 yıl önce katıldığı terör örgütünün İran ve Irak'taki
kamplarında bomba eğitimi gören, Irak'ın kuzeyindeki terör örgütünün kampından eylem için Türkiye'ye gönderilen bombacı H.O, 3 gün önce bombalama eylemi için Türkiye'ye gönderildi. H.O'nun Siirt'te güvenlik güçlerine teslim olduğu bildirildi.

Terörist H.O, güvenlik güçlerine, teslim olduğundan örgütün bilgisinin
olmadığını, Türkiye'deki bazı canlı bombalarla ilgili bilgi sahibi olduğunu
belirtti.

''H.O'nun teslim olduğu duyulursa canlı bombalar kayıplara karışır''
düşüncesiyle işlemleri çok gizli yapılan terörist, canlı bombaların yakalanması için Siirt Cumhuriyet Başsavcılığının izniyle güvenlik güçlerine teslim edilerek bazı büyük şehirlere götürüldü.

İlk olarak İzmir'e götürülen bombacı H.O'nun ifadeleri
doğrultusunda,''Harun'' kod adlı terör örgütü bombacısı, C-4 patlayıcılar ve çok miktarda mühimmatla yakalandı.

Güvenlik güçleri, H.O'nun verdiği bilgi ve yer gösterme doğrultusunda, eylem hazırlığında olan örgüt üyelerinin yakalanması için büyük şehirlerde geniş çaplı operasyonlar başlattı.

Terör örgütü PKK'ya katıldığı süreçle ilgili bilgi verdiği belirtilen H.O,
''1999 yılında İzmir'de ailemle yaşıyordum. Burada DEHAP'a gidip geliyordum. Burada tanıştığım 30 yaşlarındaki 'Zana' adlı kişiyle birkaç defa görüştüm. Beni kandırarak örgüte katılmamı sağladı'' dedi.

Terör örgütüne katıldığı ilk dönemde İran'daki kampta 6 ay siyasi ve silahlı eğitim gördüğünü ifade eden H.O, şunları söyledi:

''1999 yılından itibaren 6 ay süreyle İran'daki kampta siyasi ve silahlı
eğitim gördüm. Oradan Irak'ın kuzeyine geçerek buradaki Hınnife kampında eğitim gördüm. Burada benimle birlikte 75-80 kişi daha vardı. Eğitimlerin ardından Türkiye'ye gönderildim. Burada bazı eylemlere katıldım.''

İlk uzaktan kumandalı eylemini Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde
gerçekleştirdiğini, bu eylemde 2 askerin şehit olduğunu, 4 askerin yaralandığını belirten H.O, şöyle konuştu:

''Dicle'deki eylemi 'Demhat' ve 'Şahin' kod adlı 2 örgüt üyesiyle birlikte
yaptık. Askeri panzerin geçiş güzergahına mayın döşedik. Bu mayın el yapımı, amonyum nitrat niteliğindeydi. Toprak yola mayını döşedikten sonra 'Mutlaka bir araç geçer' diye bekledik. Bu mayın, uzaktan kumandalıydı. Yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki tepeden dürbünle yola bakıyorduk. Mayını yerleştirdiğimiz bölgeyi karıştırmayalım diye beyaz, orta büyüklükte bir taş bıraktık. Panzerin geçişi sırasında patlattık. Sonra radyodan öğrendiğimiz kadarıyla olayda 2 asker şehit olmuş, 6 asker yaralanmıştı.

Bingöl-Diyarbakır karayolunda, asfalt olan yolun kenarına mayın döşedik. Bir panzerin geçişi sırasında patlattık. Mayını kenarda bir yere yerleştirdiğimiz için etkisi az olmuştu, 1 asker yaralanmıştı.Yaptığım bu eylemlerden daha sonra çok pişmanlık duydum.''

H.O, verdiği bilgi doğrultusunda İzmir'de yakalanan ''Harun'' kod adlı
teröristle posta kutusu olarak kullanılan bidona mesaj bırakarak iletişim
kurduklarını söyledi.

ANKARA'DAKİ PATLAMA

Ankara'da Anafartalar Çarşısı'nda meydana gelen patlamanın görüntülerini izlediğinde çok etkilendiğini ve bugüne kadar yaptığı eylemlerden pişmanlık duyduğu için teslim olmaya karar verdiğini belirten H.O, ''Örgüt son zamanlarda bütün büyük şehirlerde eylem hazırlığı yapıyor'' dedi.

İZMİR'DE EYLEM HAZIRLIĞINDA YAKALANDI

İzmir Valiliği, jandarmanın operasyonu sonucu plastik patlayıcı, el bombaları ve silahlarla yakalanan terör örgütü PKK üyesinin bombalı eylem hazırlığında olduğunu bildirdi.

İzmir Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, İzmir ve Siirt İl Jandarma
komutanlıklarınca ortaklaşa yürütülen çalışmalar sonucunda, İzmir'de 10 kilo 800 gram plastik patlayıcı ele geçirildiği kaydedildi.

Açıklamada 2006 yılının Ağustos ayında PKK terör örgütü üyesi ''Harun'' kod adlı S.K. ile ''Özgür'' kod adlı H.O'nun bombalama, suikast yapma, bölgeye gönderilecek örgüt mensuplarına kılavuzluk etme ve lojistik destek sağlamak amacıyla Bingöl'den İzmir kırsal alanına gönderildiğinin belirlendiği belirtildi.

Siirt ve İzmir il jandarma komutanlıklarının koordineli çalışmaları sonucu
Harun kod adlı S.K'nın da 26 Mayıs 2007 günü saat 14.30'da gerçekleştirilen operasyon sonucu Buca Kaynaklar Beldesi kırsal alanında yakalandığı vurgulandı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

''Örgüt mensuplarının, örgüt içerisinde bomba yapımı ve patlayıcı madde ile ilgili eğitim aldıkları tespit edildi.

Yakalanan teröristlerin gösterdikleri yerlerde, 10 kilo 800 gram plastik
patlayıcı, 15 el bombası, 24 el bombası fünyesi, 2 kalaşnikof piyade tüfeği bunlara ait çok sayıda mermi, 2 saatli bomba düzeneği, 2 tabanca ve çok sayıda mermi, 2 tabanca susturucusu, 6 elektrikli fünye, 9 adet 'volki-tolki' olarak bilinen telsiz ile bol miktarda giyecek ve yiyecek malzemesi ele geçirildi.''

OLAYIN GEÇMİŞİ

Siirt İl Jandarma Komutanlığına 25 Mayıs 2007 günü teslim olan terör örgütü PKK üyesi ''Harun'' kod adlı S.K. örgütün Ege Bölgesinde bombalı eylem planladığını itiraf etmişti.

Siirt ve İzmir İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin S.K'nın itirafı
doğrultusunda gerçekleştirdiği operasyonda, 26 Mayıs 2007 günü İzmir'in Buca ilçesi Kaynaklar beldesinde terör örgütü PKK üyesi S.K. yakalanmış, Kaynaklar beldesi kırsal alanında örgütüne ait sığınakta 10 kilo 800 gram plastik patlayıcı, 15 el bombası, 24 el bombası fünyesi, 2 kalaşnikof piyade tüfeği bunlara ait çok sayıda mermi, 2 saatli bomba düzeneği, 2 tabanca ve çok sayıda mermi, 2 tabanca susturucusu, 6 elektrikli fünye, 9 adet ''volki-tolki'' olarak bilinen telsiz ile bol miktarda giyecek ve yiyecek malzemesi ele geçirilmişti.

AJANSLAR