kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Millet istedi birleştik, şimdi sıra sizde''

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, halkın isteği üzerine, CHP ile DSP'nin seçim işbirliği kararı aldığını belirterek, ''Millet istedi, biz birleştik. Şimdi sıra sizde'' dedi.

Deniz Baykal, partisince Mersin'de Metropol Alanında düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, milletin sandıkta birleşeceğini ve Türkiye'nin önünü açacağını söyledi. Baykal, ''Birleş dediniz, birleştik. Şimdi siz, sandıkta birleşeceksiniz. Türkiye'nin önünü birlikte açacağız. Birbirimize güveneceğiz, omuz vereceğiz, destek olacağız. Artık yeter birbirimizi engellediğimiz'' diye konuştu.

AK Parti iktidarının, mecliste üçte ikilik çoğunluğa sahip olduğunu vurgulayan Baykal, bu çoğunluğa rağmen cumhurbaşkanının seçilemediğini ifade etti. Baykal sözlerini şöyle sürdürdü:

''350'den fazla çoğunluğa sahip bir parti, bugün cumhurbaşkanı seçimini yapamamıştır ve Meclis, derhal seçime gitmesi gereken bir meclis haline getirilmiştir. Başbakan onu suçluyor, bunu suçluyor, yargıyı, siyasetçileri suçluyor. Kimseyi suçlamaya kalkmasın. Eğer bu meclis, cumhurbaşkanını seçemediyse, suçlu kendisidir.''

CHP'nin cumhurbaşkanının uzlaşmayla seçilmesi gerektiğini sürekli vurguladığını ama bunun dikkate alınmadığını kaydeden Baykal, cumhurbaşkanı seçimi sırasında TBMM Genel Kuruluna katılmadıkları için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerini eleştirdiğini hatırlattı.

Baykal, ''Biz, senin uzlaşmayla cumhurbaşkanı seçmeni sağlamak için katılmadık. Biz, bunun hesabını millete veririz. Muhalefet partileri, senin senaryonda figüranlık rolü üstlenmemek için meclise katılmadılar. Biz, bunu millete anlatırız. Sen gel de CHP'nin çağrısı üzerine terör konusunda yapılan meclis oturumuna neden katılmadığını anlat, görelim'' diye konuştu.

SANDIĞA GİDİN ÇAĞRISI

Ülkenin bugün bir dönüm noktasında bulunduğunu kaydeden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu AKP'ye mutlaka milletin iradesiyle, sizin kararınızla, sandıkta oyunuzla 'dur' denilmelidir. Bunu yaptığınız zaman, Türkiye'nin önü açılacak. Bunun gerçekleşmekte olduğunu görüyorum. Ülkemize karşı görevimiz, sadece askerlik yapmak değil, sandıkta Anayasayı, cumhuriyeti, Türkiye'nin bütünlüğünü, Mustafa Kemal Atatürk'ü savunmaktır.''

Baykal, konuşmasının son bölümünde DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'e, arkadaşlarına ve DSP'nin kurucu Genel Başkanı Rahşan Ecevit'e seçim işbirliği kararı nedeniyle şükran duyduğunu ifade ederek, ''Türkiye'yi hep beraber sahipleneceğiz. Bu, büyük bir çağrıdır. Bu çağrıyı herkes sahiplenmeli. Ülkemizi kurda kuşa teslim etmeyeceğiz. Türkiye olarak, çok güzel günler göreceğiz'' dedi.

NOTLAR

Baykal ve Sezer, Adana'dan Mersin'e CHP'nin seçim otobüsü yerine, özel bir firmadan kiralanan otobüsle gitti.

Miting alanına Baykal'ın gelişinden önce, sanatçılar Sadık Gürbüz, Onur Akın, Edip Akbayram ve Ayten Alpman şarkılarıyla alanda bulunanla seslenirken, pop müzik sanatçısı Çelik de mitinge katılanlarla birlikte Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni okudu.

Miting alanında oluşturulan platformda, büyük boy ''Görev verdiniz birleştik, sıra sizde'' pankartı dikkat çekerken, alanda bulunanların ellerinde Türk bayrakları ve 6 oklu CHP bayraklarının yanı sıra bazı vatandaşların da güvercin amblemli DSP bayrakları taşıdığı dikkati çekti.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, alandakileri kısa konuşmasıyla selamladı. Baykal, konuşmasına başladığında ise platformdan inerek, mitingi meydanda izledi.Baykal'ın konuşması öncesinde, ''10. Yıl Marşı'' çalınırken, miting alanında ''Seni cumhurbaşkanı görmek istiyoruz'', ''Güneş doğacak, ampuller sönecek'', ''Ne bende, ne anamda, gitme sırası sende'' pankartları dikkat çekti.

Deniz Baykal'ın konuşması sırasında, sık sık ''Başbakan Baykal'', ''Türkiye laiktir, laik kalacak'' sloganları atılırken, alanda bulunanların, CHP liderinin konuşmasının, terörle ilgili bölümlerinde de ''Kahrolsun PKK'' diye bağırdıkları duyuldu.