kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gece görüş cihazıyla korsan CD avı

Yeni Haber
Malezya'da, korsan CD ve DVD üretenleri ve bu işle uğraşan çeteleri yakalamak için ilginç bir yöntem kullanılıyor. Malezya'daki sinemalarda yer göstericiler, filmleri kameraya kaydederek korsan CD ve DVD üreten kişileri yakalamak için askeri operasyonlarda takılan profesyonel gece görüşü cihazlarını kullanıyor.

Yer gösterici görevlilerin, film başladıktan sonra başlarına taktıkları gece görüşü gözlükleri, sinema salonunun karanlık bölgelerinde kamera yerleştirmeye çalışan veya cep telefonu ile kayıt yapan korsanları anında tespit ediyor.

Amerikan Film Yapımcıları Birliği'nin Malezya temsilcisi Nur Hayati Yahaya, "Askeramaçla kullanılan bu gözlükler sayesinde geçtiğimiz ay 17 kişiyi yakaladık. Karanlık köşelere fark edilmeden kayıt cihazları yerleştiriyorlar. Hiç birisini gözümüzden kaçırmadık. Uygulamayı dünyada ilk kez biz gerçekleştirdik" dedi.

Hollywood yapımı Örümcek Adam 3 ve Karayip Korsanları'nın beyaz perdede yerini almasının ardından korsanların sinemalardaki yerlerini aldığını kaydeden Yahaya, film hırsızlarının gece görüşü gözlüklerinden kaçamadıklarını ifade etti.

Birlik, daha önce Malezya'ya DVD ve CD'ye duyarlı iki özel eğitimli köpek getirmiş, bu sayede bulunan milyonlarca korsan yazılım, film ve oyun yok edilmişti.