kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

G8 protestocuları kokuyla avlanacak

Almanya G8 öncesi alınan güvenlik önlemleri krize yol açtı. Göstericilerin evini basan polis, komünizm dönemindeki gibi şüphelilerin eşyalarından koku örnekleri alıyor. Eğitimli köpekler bu kokuları hafızaya alarak azılı göstericilerin polis tarafından enselenmesini sağlayacak..
Almanya'da 6-8 Haziran'da sanayileşmiş ülkeleri bir araya getirecek G-8 Zirvesi, ev sahibi ülkeyi karıştırdı... Her yıl küreselleşme ve savaş karşıtlarının dev protestolarına sahne olan zirve öncesi Alman polisi, liderlerin toplantılar yapacağı Heilengdamm kentinde gösterileri yasakladı. Zirve alanını 12 kilometrelik demir çitlerle kuşattı, göstericilerin toplanma noktalarına baskın düzenlendi. Ancak son taktiği basını öfkelendirdi: Polis, şüphelilerin koku örneklerini almaya başladı... Basın, bu taktiğin "Nazi dönemi Doğu Almanya'nın acımasız gizli servisi Stasi kabusunu hortlattığı" yorumları yaptı.

KOKU DEPOSU YAPTILAR
Koku örneği alma yönteminde Alman polisi, şüphelendiği kişilerin önceki eylemlerde ya da evlerine yapılan baksınlarda pankartlarına el koyuyor. Göstericilerin tuttuğu ya da üstünde taşıdığı pankartlara özel bir toz bulaştırdığı kumaş parçalarını sürerek buraya sinen kokularını topluyor. Sarı bezler üzerinde saklanan bu kokular, eğitimli köpeklere koklatılarak ezberletiliyor. Gösteri alanına yaklaştığında polis köpekleri bu kişileri kolayca bulup yakalatıyor. Muhalefet "Bu tam Stasi metodu" diyerek hükümeti ülkeyi polis devletine dönüştürmekle suçladı.

'SOVYET DÖNEMİ GİBİ'
Yeşiller Partili Meclis Başkan Yardımcısı Hans- Christian Strobele, "Polis, Stasi yöntemlerini kullanıyor. Eskisi gibi polis devletine dönüşüyoruz" dedi. Diğer muhalifler de bunun halk arasında bir histeriye yol açarak, "Sovyet dönemine dönüşü körükleyeceğini" söyledi. Olayların engellenmesi için bunun gerekli olduğunu savunan İçişleri Bakanlığı ise "Şiddeti engellemek için her tür yöntemi kullanacağız" dedi. Öte yandan zirve öncesi ortak güvenlik ve ekonomi politikalarını konuşmak üzere G-8 liderleri Münih'te bir araya geldi. Küreselleşme karşıtları ise liderleri protesto için şehir merkezinde toplanıp, "Yeni savaş planı yapmayın" sloganları attı.
Haberin fotoğrafları