kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e yakın, merkez sağın iki önemli isminin CHP’ye adaylık için başvurması Ankara’da, "Bu bir Demirel operasyonu" yorumlarını beraberinde getirdi. İlhan Kesici, "Aile büyüğüm ama adaylığımı konuşmadım" derken; İsmail Amasyalı, Demirel’in kendisine "Benim sağda gösterecek adresim yok" dediğini söyledi.

Şapkadan CHP Çıktı

ANKARA
Yıllarca Demirel'le siyaset yapan "Süleymancılar" tarikatına yakın isimlerden İsmail Amasyalı ile Demireller'in damadı olarak bilinen İlhan Kesici CHP'ye girdi..
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın partisini sağa açma projesi gerçekleşiyor. Türk siyasetinde 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e yakınlığıyla bilinen eski DTP Müşteşarı İlhan Kesici ile kamuoyunda "Süleymancılar" olarak bilinen İslami cemaatin önde gelen ismi İsmail Amasyalı, CHP'den adaylık başvurusu yaptı. Sağın iki önemli isminin CHP'ye yönelmesi, "Demirel, CHP'yi işaret ediyor" yorumlarına yol açtı.

İLK BAŞVURU KESİCİ'DEN
CHP Genel Başkanı Baykal'ın partisini merkez sağın önemli isimlerine açma projesi kapsamında ilk adım dün atıldı. ANAP'tan parlamentoya giren, DYP'de genel başkan adayı olan, İlhan Kesici, CHP Genel Merkezi'nde önce üye oldu, sonra "Allah utandırmasın" diyerek adaylık başvurusunu yaptı. Kendisinin "ılımlı-liberal bir siyasetten" geldiğini söyleyen Kesici, Baykal'ı "ciddi bir başbakan adayı" CHP'yi de "iktidar alternatifi" olarak niteledi.

'AİLE BÜYÜĞÜM'
Kesici, "Demirel'den onay alıp almadığı" sorusu üzerine ise şu yanıtı verdi: "Demirel aile büyüğüm. Sivas'ta bir anam var. Gittim onun elini öptüm, izin aldım helalleştim. Sayın Cumhurbaşkanının kardeşinin kızıyla evliyim. Binhan Hanım'ın soyadı önce Demirel'di, şimdi Kesici. Sayın Demirel'le dünyada olan biteni, önümüzdeki 40 yılı konuşurum. Bazen bilgi sunarım, bazen rapor yazarım. Ama iç siyaseti hiç konuşmayız. Çünkü, kendileri siyaset üstü biri olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanlığını yapmıştır." CHP'nin bir "vitrin çalışması" içinde olmadığını vurgulayan Baykal da, "Cumhuriyet mutabakatını kucaklamaya ihtiyacımız var. Bu ahlaki bir beraberliktir, yurtsever birlikteliktir ve saygıdeğer bir birlikteliktir" dedi. Baykal, gazetecilerin soruları üzerine, eski Genel Sekreter Ertuğrul Günay'ın AKP'den aday olma durumunu değerlendirirken de şöyle dedi: "CHP'nin temel sloganı 'Milleti ezdirmeyeceğiz, ülkeyi soydurmayacağız, devleti böldürmeyeceğiz.' 'Devlet bölünmüyor, ülke soyulmuyor' diyenler istediğini yapar."

TARİKATLARDAN CHP'YE

CHP'den adaylık için başvuranlardan dikkat çeken bir diğer isim de İsmail Amasyalı. Yıllarca Demirel ile birlikte politika yapan, "Süleymancılar" olarak bilinen cemaate yakınlığıyla bilinen Amasyalı, CHP Genel Merkezi'ne gelerek evraklarını teslim etti. Kesici ile birlikte görüntü veren Baykal, Amasyalı'nın adaylığı için renk vermedi ve "Başvurular bitsin. Bitsin, başvuruları orada görürüz" demekle yetindi. Ancak Amasyalı, Baykal ile son dört yıldır çok yakın olduklarını, Demirel'in kendisine doğrudan CHP'yi adres gösterdiğini söyledi. Amasyalı, Baykal'ın sözleri için de şöyle dedi: "Ben Sayın Baykal'la 4 yıldır çok sıcak ilişki içerisindeyim. Haftada en az bir sefer görüşürüz. Sayın Baykal artık aileden bir kişi oldu. Çocuklarımın düğününe özel uçakla gelip nikah şahidi oldu. Bu noktadan sonra adaylık sormam hukukumuza aykırı olur."
Haberin fotoğrafları