kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Amerika üzerine düşeni yapmalıdır

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nden yayınlanan atv Ana Haber Bülteni'nde Ali Kırca ile yaptığı söyleşide "Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Irak'ta terör konusunda üzerine düşeni yapmalıdır" dedi. Erdoğan, TBMM'nin, Kuzey Irak ile ilgili zamanı gelince kendi kararını vereceğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, ''Kuzey Irak'a operasyon düşüncesi var mı, Silahlı Kuvvetlerle bu konuda tam bir görüş birliği içinde misinizİ'' sorusu üzerine, şunları kaydetti:

''Biz, ülkemizin huzuru, mutluluğu neyi gerektiriyorsa onu yaparız. Bu konuda da bizim güvenlik güçlerimizle, askerimizle herhangi bir ayrı düşmemiz söz konusu olamaz. Yapılması gereken neyse; sınır ötesi, sınır içi, bunun vakti saati geldiğinde zaten iletişimlerimiz anında kurulu. Belli ön hazırlıkları bu işin zaten vardır. Burası Türkiye Cumhuriyeti, kabile değil burası. Böyle bir şeyde zaten atılması gereken adımları atacak güçtedir. Bu noktada polisimizle, askerimizle hazır vaziyetteyiz. Zaten şu anda bir hassasiyet var. Böyle bir durumdayız. Bu konuda gerektiğinde bu adım atılır. Hiç gecikmez.''

Başbakan Erdoğan, siyasi irade olarak her zaman özellikle terör konusunda askere, güvenlik güçlerine, ''Bir ihtiyaç var mı? Şu an Parlamento yanı hariç, bizden istediğiniz bir yetki var mı? Eksik olanı söyleyin, bunu her zaman veririz'' dediklerini ifade ederek, ''Ama tabii işin parlamento boyutunu gerektiren bir şey olduğu zaman, o ayrı. O, olağanüstü bir haldir. O zaman tabii ki hemen Parlamento toplantıya çağrılır, bununla ilgili adım da orada atılır. Ama şimdiden zamanı, zemini belli olmayan bir yerle ilgili herhalde Parlamento'dan bir karar çıkarılacak olursa, bunun tabii geleceğe yönelik ülkeler arasında neler meydana getirebileceğini takdir edersiniz'' şeklinde konuştu.

Kırca'nın, ''Bir talep geldiği zaman biz parlamentodan bu kararı alırız. Silahlı Kuvvetlerin arkasına yasal desteği veririz'' şeklindeki ifadesine Erdoğan, ''Kesinlikle'' karşılığını verdi.

Erdoğan, aslında meselenin, Türkiye'nin buradaki çıkarları, halkın huzuru ve mutluluğu olduğunu belirterek, ''Bunun için yapılması gereken ne ise onu yaparız. Çünkü komşularımız komşuluk hukukunu asla çiğnememelidir'' dedi.

''Ortak çalışmanın gereği yerine gelmeli''

Başbakan Erdoğan, ''ABD'ye rağmen Parlamento'dan böyle bir karar çıkar mı?'' sorusunu şöyle yanıtladı:

''ABD, siyasi müttefikimiz. Biz onlarla ilgili olarak, onların daveti sebebiyle ta Afganistan'a kadar gidiyoruz. Bunları yapıyoruz. Şimdi böyle bir şeyde Irak'tasınız. Kuzey Irak'ta terör örgütü konuşlanıyorsa, burada da ABD üzerine düşeni yapmalıdır. Terörle ilgili bizden koordinatör istenmesi olayı, ortak bir çalışmanın ürünüdür. Bu ortak çalışmanın gereği yerine gelmelidir. Türkiye bu noktada kendi kaderini belirlemede muktedirdir. Vakti saati geldiğinde beklenen olmuyorsa, o zaman tabii ki Türkiye'nin bir yerlerden izin almaya da ihtiyacı yoktur. ABD'ye rağmen diye bir şey yok zaten. Burada Türkiye'yi uluslararası platformda bağlayan, içinde olduğu kurum NATO'dur. Karşımızda eğer ülkemiz bir tehdit altındaysa bizim atmamız gereken adımlar var. Tam aksine burada bize yardımcı olması gereken ülkelerin yardımcı olması gerekir. Ve biz kararımızı verir ve bu adımı atarız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bunun zaten geçmişte de örnekleri var.''

Genelkurmay Başkanı ile görüşme

Kırca'nın, ''Bu ofiste bir süre önce Genelkurmay Başkanı ile bir araya gelmiştiniz. İç meseleleri görüşmediniz herhalde'' şeklindeki sözleri üzerine Başbakan Erdoğan, ''Şüphesiz ki iç meseleleri de görüştük. Ülkemizle ilgili ne varsa, ne gerekiyorsa, siyasi, sosyal, ekonomik bunların hepsini görüştük. Böyle bir görüşmeyi sıcak bir havada İstanbul'da yapmış olmak, olumlu geçtiğinin bir ifadesidir'' dedi.

"Gül'e yapılan haksızlığı hazmedemiyorum"

Başbakan Erdoğan söyleşide iç siyasi meselelerden de bahsetti. Erdoğan, Abdullah Gül'ün yeniden Cumhurbaşkanlığına aday olmak istemesi durumunda destekleyeceğini, Gül'ün yeterli dış siyasi birikimi olduğunu kaydetti. Erdoğan, "Abdullah Gül 1992 yılından beri milletvekili. Cumhurbaşkanı olmaması için ortada bir sebep yok. Gül'e yapılan haksızlığı hazmedemiyorum" dedi.

''Onlar da saygı duysun''

''İki turlu seçim olacak. İkinci turda seçilebileceğine inanıyor musunuz Sayın Gül'ün?'' sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, ''Seçilir. Seçilirse, benim oyum Abdullah Bey'indir. Muhalefet şimdi bir araya geliyor, birleşiyorlar. Buyursunlar yine birleşsinler. Abdullah Bey'in karşısına farklı adaylar çıkarabilirler. Buyursunlar çıkarsınlar. Onların seçtiğine biz saygı duyarız. Ama lütfen eğer Abdullah Bey seçilirse onlar da ona saygı duysunlar'' şeklinde konuştu.

"Aday açıklasaydım kıyamet kopardı"

Başbakan Erdoğan, Abdullah Gül'ün isminin ortaya atılmasından sonra kıyamet koparıldığını, daha önce aday açıklansaydı bu durumun değişmeyeceğini söyledi. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı oylamasında Meclis'te bulunmayan partileri de eleştirdi.

Bir çok olay önlendi

Başbakan Tayyip Erdoğan, Ulus'ta patlayan canlı bomba ve sonrasındaki gelişmeler konusunda da çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ölü sayısının artmasından korktuklarını, gördüğü manzaranın korkunç olduğunu anlatan Erdoğan, "Gelen istihbari bilgilere göre güvenlik güçleri tedbirlerini alıyorlar. Bu çerçevede çalışmalarını sürdürüyorlar. Güvenlik üçlerimiz bunları bölgelerimizin hassasiyetlerine göre değerlendiriyor. Buna göre de adımlar atılıyor. Bir çok olay bu vesileyle önlenmiştir. Ama bunları duyurmak da propaganda olurdu. bu çalışmaları güvenlik güçleri başarıyla sürdürüyorlar. Polisle askerimizle el ele çalışmalar sürüyor. Bundan sonra da devam edecek. Tabu dün akşamki olay şu ana kadar gelen bilgileri doğrulayan olay olmuştur" dedi.

"Çok hassas davranıyorum"

Erdoğan, Ali Kırca'nın, "Hangi örgüte bağlı olduğu belirlendi mi?" şeklindeki sorusu üzerine şöyle konuştu:

"Onu hiç konuşmasak çok çok isabetli olur. Çok hassas davranıyorum. Arkadaşlarımla da sürekli bunu konuşuyoruz. Teröre karşı mücadelede terör örgütünün adını vermemiz hiç uygun düşmüyor. Onların propagandasını yapmış oluyoruz. Terörün en önemli amacı propagandasını yaptırmak ve bizim de buna aracı olmamamız gerekiyor. Bu bir terör örgütüdür, bu bir terördür. Dolayısıyla terör, ne zaman, nerede, kimi, niçin, nasıl vuracağı belli olmayan bir fenomendir. Bu tabi sadece Türkiye'de yaşanmıyor, Amerika, İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya, her yerde oluyor. Siz bütün tedbirleri almakla mükellefsiniz ve bunu yapacaksınız. Bu arada gerek İstanbul'da, gerek Türkiye genelinde güvenlik güçlerimiz, yüzlerce kilo bu patlayıcı maddeler noktasında yakaladılar."

Cumhurbaşkanına sitem

Cumhurbaşkanı Sezer'in, Anayasa değişiklik paketi konusunda 15 günlük bekleme süresinu sonuna kadar kullanmasıyla ilgili olarak ise şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın bunu bir an önce iade etmesi ve Parlamento da bunu süreç içinde yeniden değerlendirip sayın geri gönderecek. Gönlümüz arzu ediyor ki iki sandığı halkın önüne getirelim. Derdimiz, sıkıntı yaşamamak. Buradaki her erteleme buradaki sıkıntının adresi oluyor. Bana göre Cumhurbaşkanlığı çözüm makamıdır. Başbakan olarak bu benim hakkımdır. İnanıyorum ki vatandaşın da hakkıdır"

"Cumhuriyet Mitingleri Türkiye'nin özeti değil"

Erdoğan, Cumhuriyet Mitingleri'ni demokratik hak olarak nitelendirdikten sonra "Cumhuriyet Mitingleri Türkiye'nin özeti değil. Mitinglerde muhalefetin bir kısmı var. Ancak iktidar yok" dedi.

"Kadromuza yeni isimler kattık"

Erdoğan, AK Parti kadrolarına yazar Reha Çamuroğlu, sporcu Hamza Yerlikaya ve Osman Yağmurdereli'nin dahil olduğunu başka isimlerle de görüştüklerini söyledi.

Rejim tartışması mı ekonomi mi?

Erdoğan, "seçimlerin kaderini rejim tartışması mı yoksa ekonomi mi belirleyecek?" sorusunu yanıtlarken ise, "Türkiye'de rejimle ilgili sorun yoktur. Kim vardır diyorsa onun bir çıkar endişesi vardır. Kimin yediğine içtiğine, giydiğine, kimin laikliğine, oysal devlet anlayışına ne olmuş da ikide birde bunu gündeme getiriyorlar" diye konuştu.

"Ali Sami Yen'de yaşananlar terör"

Erdoğan, Fenerbahçe'nin şampiyonluğunu tebrik ettikten sonra Ali Sami Yen'de yaşanan olayları eleştirdi. Erdoğan, "Koltukları kırıp sahaya fırlatıyorlar. Bu terördür" dedi. Erdoğan, Seyrantepe Proje'sinde herhangi bir problem olmadığını da kaydetti.