kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'Özgür Irak'ta töre vahşeti

DIŞ HABERLER
Yezidi kızı Dua'nın ölümünü anlatan İngiliz Daily Mail gazetesi, "Ortadoğu vahşeti, ülkeyi özgürleştirdiğini savunan Bush ve Blair'in Irak demokrasisinde meydana geldi" diye konuştu..
Irak'ın kuzeyinde yaşayan 17 yaşındaki Dua Halil Aswad bir "düşmanı" sevdiği için geçtiğimiz ay ailesi ve bir grup Yezidi tarafından sokak ortasında soyuldu, acımasızca tekmelenip taşlandı. İngiliz Daily Mail gazetesi, Musul'un Beşika kasabasında yaşayan Aswad'ın evine gidip öyküsünü sayfalarına taşıdı. Her şey, genç kızın bundan birkaç ay önce Sünni bir gence aşık olmasıyla başladı. Adı hâlâ bilinmeyen gençle evlenmesine ailesi karşı çıkınca, çareyi kaçmakta buldular. Yezidiler arasında, genç kızın Müslümanlığa geçtiği söylentisi yayıldı.

KİRLENEN NAMUS
Ailenin isteğiyle Irak polisi bölgeyi aradı, gençleri bularak gözaltına aldı. Ailesi Aswad'dan vazgeçmeye ve "kirlenen namusunu" temizlemeye kararlıydı. Amcasının "zarar vermeyeceğiz" sözü polisi ikna etti ve Aswad eve götürüldü. Bu arada sevgilisi kaçtı. Bu "leke" temizlenmeliydi ve korkunç cinayet planlandığı gibi gerçekleşti. 7 Nisan'da, Aswad, ailesi tarafından evin önüne çıkarıldı. Kapıda ailesi ve akrabalarının yanı sıra yüzlerce Yezidi de bekliyordu. Bazıları tekme savuruyor, bazıları taş atıyor, bazıları da üzerindeki giysilerini yırtıyordu. En acısı ise, kimi yakınlarının bunu bir gurur gibi cep telefonuna çekmesi oldu.

BU NASIL İNSANLIK?
Bir süre sonra aldığı darbelere dayanamayan her tarafı kan içindeki genç kız, can verdi. Aswad'ı ölmek de kurtaramadı. Bakire olup olmadığına da bakılan Aswad, daha sonra, İslami kurallara göre gömüldü. Olaydan sonra sadece iki polis gözaltına alındı, ardından da serbest bırakıldı. Ancak her şey, telefonla çekilen görüntülerin basına sızmasıyla ortaya çıktı. Aswad'ın çığlıkları dünya basınında büyük yankı uyandırdı. Daily Mail de, "Bu Ortaçağ vahşeti, 2003'te ülkeyi işgal eden ve ülkeyi özgürleştirdiklerini söyleyen Bush ile Blair'in yarattığı demokraside meydana geldi. Bir baba böyle bir barbarlığı nasıl içine sindirebilir" yorumunu yaptı.
Haberin fotoğrafları