kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Kellik tarihe karışıyor!

17.05.2007
Bilim adamları fare derisinden yeni saç hücreleri ürettiler...
Fare derisinde yeni saç hücreleri çıkarmayı
başaran bilim insanları, bunun kelliğe köklü bir çözüm olabileceğini
düşünüyorlar.

Saç foliküllerinin bir kez zarar görmesi durumunda, bunların bir daha yenilenmeyeceği düşünülürken, ABD'nin Pennsylvania Üniversitesi'nden bir ekip, tek bir gen sayesinde saçların uzamasının sağlanabileceğini ortaya koydu.

Ekip, yaraların iyileşmesinde önemli bir görevi olan ''wnt'' adlı özel bir genin yeni saç folikülleri üretilmesinde de kilit rol oynadığını belirleyerek, araştırmalarında farelerden aldıkları küçük dış deri tabakası (epidermi) bölümünde kök hücre faaliyetini canlandırdılar ve saç foliküllerinin üremesini sağladılar.

''Wnt'' geninin engellenmesi durumunda, saç folikülü üretiminin durduğunu, ancak canlandırılması durumunda çok sayıda saç folikülü oluşmasının sağlanabileceğini belirten bilim insanları, bulgularının, yalnızca kellik değil, yaraların iyileştirilmesi ve rejenerasyon (yenileme) tedavilerinde de ''yeni bir pencere'' açabileceğini düşünüyorlar.

Şimdiye dek hamileliğin ilk aşamalarında cenin tarafından oluşturulan saç foliküllerinin bir daha yenilenemeyeceği düşünülüyordu.