kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Korsakoflu hastalar akıl hastanesine gönderiliyor

SADIK GÜLEÇ HABER MERKEZİ
Korsakof hastalığına yakalanarak cezaevlerinden salıverilen siyasi mahkûmlar, yeni yasa gereğince yakalanıp "yüksek güvenlikli" hastanelere konacaktı. Hastaların yeni adresleri "akıl hastanesi" oldu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Korsakoflu hastalar akıl hastanesine gönderiliyor
Cezaevlerinde girdikleri açlık grevlerinde Wernicke Korsakof hastalığına yakalanan ve bu nedenle serbest bırakılan tutuklular tekrar yakalanarak akıl hastanelerine konuyor. Hastalıkları nedeniyle serbest bırakılan Wernicke Korsakof'lu mahkumlar daha sonra yeni yapılan bir düzenleme ile "yüksek güvenlikli hastanelere konulacak" denilerek yeniden tutuklanmaya başladılar. Türkiye'de bu nitelikte hastane olmadığı için akıl hastanelerine konuyorlar.

300'E YAKIN MAHKUM VAR
Cezaevlerinde zaman, zaman yapılan ölüm oruçlarında bir çok mahkûm Wernicke Korsakof adı verilen, hafıza kaybına yol açan hastalığa yakalandı. Bu hastalığa yüzlerce mahkumun yakalanması üzerine sağlık sorunları nedeniyle tek başlarına kalmaları mümkün olmayan mahkumlar Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu'nun 399/1'inci maddesi gereğince serbest bırakıldılar. Sayılarının 300 civarında olduğu tahmin edilen bu mahkumlar altı ayda bir Adli Tıp'a giderek yeni rapor alıyorlardı. Ancak bu mahkumlar 6 Ocak 2005 tarihi itibariyle yürürlüğe giren TCK'nın 57'nci maddesi gereğince "yüksek güvenlikli hastanelerde tutulmaları" için yeniden tutuklanmaya başladılar. Ancak Türkiye'de yasanın öngördüğü "yüksek güvenlikli hastane" olmadığı için mahkumlar tutuklanarak akıl hastanelerine konmaya başladılar. Bu tutuklular ve avukatları ise uygulamaya karşı çıkıyorlar. Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı mahkumların akıl hastanelerine konmaları ve hastalık konusunda şunları söylüyor: "Bunlar doğrudan akıl hastası değil. Bellek kaybı doğrudan akıl hastalığı değildir. Bu kişinin yanına birini vermeniz gerekiyor ki bir kazaya yol açmasınlar. Bu da yardım ile mümkün. Akıl hastanesinde böyle bir bakım mümkün değil."