kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Hamilelik vücudu nasıld eğiştirir ?

Hamile kalan kadınlar en çok fiziğinde meydana gelen değişikliklerin kalıcı olmasından korkuyor. Uzmanlar, bu korkunun yersiz olduğunu söylüyor, sabredin diyor Hollywood'un ünlü yıldızları doğumun ardından sanki hiç hamile kalmamış gibi eski fit hallerine dönüyor. Tek yaptıkları sabırla vücutlarının toparlanmasını beklemek ..
Dünya starları Kate Hudson, Heidi Klum ve Angelina Jolie gibi ünlüler; yalnızca hamilelik dönemlerinde harika görünmekle kalmıyor, doğum yapar yapmaz vücutlarına sihirli bir değnek dokunmuş gibi eski haline dönüyor. İyi ama hamilelik geçirip üstüne de bebek emzirdikten sonra bir kadın, vücudundaki değişiklikleri göstermemeyi nasıl başarabilir? Çatlaklar, sarkık göğüsler... Cosmopolitan dergisinin hamileliğin vücuttaki etkileri üzerine yaptığı araştırmaya göre; değişikliklerin bazıları korkutucu gelse de, çoğu kadın bu değişikliklerin yalnızca bir kısmını yaşıyor ve birkaç ay içinde normal veya normale yakın hallerine dönüyor.

YÜZDEKİ GEBELİK MASKESİ GEÇİCİ
Muhtemelen 'hamilelik ışıltısı' denilen şeyi duymuşsunuzdur. Hamileyken kan hacmi yüzde 40 oranında artar ve bu yüzden çoğu kadının cildi allık sürülmüş gibi görünür. Ancak östrojen fazlalığı yüz ve vücutta sivilce yapabilir, neyse ki bunlar doğumdan sonra çoğunlukla altı haftada yok olur. Hamilelikte, yüzdeki 'T' bölgesine yayılan ve hormonal değişikliklerin sebep olduğu soluk bronz bir maske görünümündeki 'gebelik maskesi' daha inatçıdır. Illinois Üniversitesi'nden öğretim üyesi olan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Suzanne Trupin, "Kadınların yüzde 70'inde bu durum geçicidir, çoğunlukla doğumdan birkaç hafta sonra yok olur. Ancak kadınların yüzde 25'inde pigmentasyon lekeleri kalır" diyor. Bir başka rahatsız edici etkiyse uykusuz kalmış gibi daha yaşlı bir görünüme sahip olmak. Yüzünden çok kilo alıp hızla veren kadınların doğum sonrası kolajen seviyeleri düştüğünden kırışıklıkları artabilir ama neyse ki kolajen seviyesi kendini çabuk toplar.

PROBLEM: GENLEŞEN KARIN
Hamilelikteki en büyük kayıp karın bölgesindedir. Çok fazla esneme olur ve hamilelikte 16 kilodan fazla kilo almış kadınlar için göbek kaslarında bir ayrılma hissedilir. Sonuç, çoğunlukla kendiliğinden iyileşen acısız bir şişkinliktir. 'Siz ve Bebeğiniz' kitabının yazarı Dr. Laura Riley'e göre en ince annelerde bile hamilelikte alt göbekte biriken yağları atmak çok zor. Çok sıkı bir karna sahip kadınlarda ise bu yükten kurtulmak daha olası. Bir de 'Strias' adı verilen kırmızımsı esneme izleri, çoğunlukla karnın alt kısmına ve göğüslere yerleşir. Dr. Trupin'e göre; ne kadar kilo alınırsa, bunların oluşma ihtimali de o kadar artar. Lazer uygulamaları ve zaman bunların solmasını sağlamasa da izler kalıcıdır.

KALÇALAR VE BASENLER TOPARLANIR
Kalça ve basen bölgesindeki değişiklikler nispeten daha azdır ve kısa sürelidir. Öncelikle 'relaksin' adı verilen hormon, doğum için basen bölgenizin bir miktar yayılmasına sebep olur. Basendeki bu gevşemenin bir kısmı kalıcı olsa da, genellikle doğumdan altı hafta sonra eski haline kavuşur. Kalçalar ise çoğunlukla eskisi gibi görünecektir ancak Kadın Doğum Uzmanı Judith Reichman, "Yağları erittiğinizde, dağılım eşit olmaz ve çukurluğa sebep olur" diyor.

ÜÇ AY SONRA İDRAR YOLLARI DÜZELİYOR
Doğumdan sonra hemen tüm kadınlar, cinsel organının esneklik kazandığını belirtir. Kadın Doğum Doktoru Lorraine Chrisomalis, "Çoğu kadın sıkılığını yeniden kazanıyor. Kegel egzersizleri yapmak vajina bölgesi kaslarının sıkılaşmasına yardımcı olabilir" diyerek kadınları rahatlatıyor. Diğer bir durum da idrar yolu ve mesane konumunun değişmesi: Bu kayma kadınların üçte ikisinin öksürürken veya gülerken altlarına kaçırmalarına veya gaz çıkarmasına sebep olabiliyor. Doğumdan üç ay sonra bu istatistik beş kadından bire düşüyor ve altı aydan sonra hayli nadir rastlanıyor.

DEĞİŞEN GÖĞÜSLER SİZİ KORKUTMASIN
Sonunda size iyi bir şeyler söyleyebileceğimiz için mutluyuz: Hamilelikte göğüslerdeki süt bezlerinin adedi artar ve bu da göğüs çevresini 4 cm'e kadar genişletebilir. Kan damarları belirginleşir, pigment değişiklikleri göğüs uçlarını koyulaşmasına sebep olabilir. Bazı şanslı kadınlar ise ünlü yıldız Salma Hayek gibi göğüslerini koruyabilir. Gerçi bu kişiler çoğunlukla hamilelik kilosunu atamayanlardır. Küçük göğüslü kadınlarda bazen göğüs bölgesi düzleşir. Büyük göğüslü kadınların ve özellikle de emzirenlerin, göğüslerinde biraz sarkma olabilir.

AYAKTAKİ ŞİŞLİKLER İNER
Göğüslerde olan damar belirginleşmesinin benzeri ve hatta daha kötüsü ayaklarda olabilir. Dr. Trupin'e göre; genel olarak varise eğilimli kadınlar ayakları üzerinde mavi kurtçuklar görebilir. Zamanla miktarları azalabilir ancak yaşam boyu kalıcıdırlar. Vücuttaki su tutulumu, şişkinliğe sebep olarak bilekleri neredeyse görünmez hale getirir ve küçük ayakları şişme botlara dönüştürebilir. Bilekler doğumdan birkaç hafta sonra normal haline dönerken, birçok kadının ayakkabı numarası kalıcı olarak bir numara büyüyor.
Haberin fotoğrafları