kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Adalet Müslüman Reşide'ye emanet

Belkıs KILIÇKAYA / PARİS
Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı Sarkozy'nin başbakan olarak atadığı Fillon'un kabinesi açıklandı. En prestijli bakanlıklarından Adalet Bakanlığı'na göçmen bir ailenin Müslüman kızı atandı..
Fransa'da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından perşembe günü başbakanlık görevine atanan François Fillon'un kabinesi belli oldu... Ülkede merakla beklenen açıklama basın mensuplarına Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Claude Gueant tarafından yapıldı. UMP'nin Fransa'da kurduğu yeni hükümette 7'si kadın, 8'i erkek 15 bakan bulunuyor. Bu kadın bakanlardan bir tanesinin ataması ülkede tam anlamıyla devrim niteliğinde. 5 milyon Müslüman'ın yaşadığı Fransa'da ilk kez önemli bir bakanlığa Müslüman bir bakan atandı. Cezayir ve Fas asıllı Reşide Dati ülkenin yeni Adalet Bakanı oldu... Dati'nin hem Müslüman hem de göçmen bir ailenin çocuğu oluşu bu atamanın önemini iyice artırıyor. Sarkozy, kendisine en sadık isimlerden biri olan Patrick Deveciyan'ın istediği bu pozisyonu Dati'ye vererek kendisine ne kadar büyük destek verdiğini de göstermiş oldu.

12 ÇOCUĞUN İKİNCİSİ

Dati, 12 çocuklu okuma-yazma bilmeyen Cezayirli bir anne ve Faslı işçi bir babanın çocuğu... Ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya gelen Dati, 14 yaşında eğitimini sürdürebilmek için kozmetik malzemeleri satmaya başladı. Hukuk ve siyasal bilgiler mezunu... Sarkozy'nin eşi Cecilia Sarkozy'ye de yakın olan Dati, UMP'nin seçim sözcülüğünü yürütüyordu. Fransa basının deyimiyle "banliyö gençleri için iyi bir örnek"...