kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
9 yıl önce 36 milyar dolarlık birleşmeyle başlayan DaimlerChrysler evliliği Chrysler'in 7.4 milyar dolara ABD'li Cerberus yatırım şirketine satılmasıyla boşanma ile noktalandı..
Büyük ümitlerle kurulan Alman-ABD otomobil ortaklığı DaimlerChrysler hayal kırıklığıyla sonuçlandı. Mayıs 1998'de yapılan 36 milyar dolarlık birleşmeyle bir araya gelen iki dev dün yapılan açıklamayla resmen ayrıldıklarını duyurdu. Buna göre DaimlerChrysler son dokuz yıldan beri bir türlü zarardan kurtulamayan ABD kolu Chrysler'i 7.4 milyar dolar karşılığında yatırım şirketi Cerberus'a satmayı kabul ettiğini duyurdu. Yapılan anlaşmaya göre Chrysler'in yüzde 80.1'lik hissesi Cerberus'a devredilirken yüzde 19.9'luk azınlık hissesi de Daimler'e kaldı. Yılın üçüncü çeyreğinde tamamlanması beklenen ayrılığın ardından Chrysler'in, Chrysler Holding LLC adıyla yoluna devam edeceği bildirildi.

"EN İYİ ÇÖZÜM BU"
Alman Daimler-Benz'in ise aynı tarihten itibaren Daimler adını alabileceği belirtiliyor. Ancak bu konuyla ilgili son kararın şirketin hissedarlar toplantısı esnasında verileceği duyuruldu. Gelen haberlere göre satışın gerçekleşmesiyle birlikte Chrysler cephesinde biriken 18 milyar dolarlık emeklilik ve sağlık giderleri gibi borçlar da Cerberus tarafından karşılanacak. DaimlerChrysler hissedarları ise satış kararını çok olumlu karşıladı. Dün sabah saatlerinde söylenti olarak yayılan haber sonrası ilk etapta yüzde 6 yükselen şirket hisseleri, haberin resmi ağızlardan doğrulanmasının ardından yüzde 8'lik bir artış gösterdi. Diğer yandan Chrysler'in bir yatırım şirketine satılması çalışanlar arasında endişe yarattı. Adı Yunanca'da cehennem köpeği anlamına gelen Cerberus'tan yapılan açıklamada ise şirketin ABD'li otomobil sektörüne olan inancının tam olduğu vurgulandı. Ayrılma haberinin ardından bir konuşma yapan DaimlerChrysler'in Alman CEO'su Dieter Zetsche, "Hem iki şirket hem de müşterilerimiz için en iyi sonucu getirecek çözümü bulduğumuzu düşünüyoruz" dedi.

CİRO KAYBI OLACAK
Zetsche her iki markanın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da birinci sınıf ürün ve hizmet vermeye devam edeceğini sözlerine ekledi. Chrysler'in ayrılmasının Daimler'in yıl sonu cirosunda yaklaşık 5 milyar dolarlık bir açığın oluşmasına neden olacağı belirtiliyor. Ayrılık kararına ABD'li United Auto Workers işçi sendikasından da onay geldi. Sendikadan yapılan açıklamada ayrılık kararının her iki grup çalışanlarının da yararına geliştiği ifade edildi.