kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Zonguldak ekonomisini, bütçede kara delik oluşturan madene bağımlı yapıdan kurtarmaya dönük adımlar atılıyor. Ereğli, Alaplı, Kilimli'de peşpeşe tersaneler kurulurken, tersanelerde çalışan sayısı 4 bin kişiyi buldu..
1829 yılında kömürün bulunuşundan sonra stratejik özel önem kazanan Zonguldak, bir maden ve madenci kenti. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) 2 bin 20'si memur, 10 bin 772'si işçi olmak üzere toplam 12 bin 792 kişi çalışıyor. Yılda 1.5-2 milyon ton arasında çıkarılan yıkanmış kömürün, yaklaşık yüzde 66'sı Çatalağzı Termik Santrali'ne, yüzde 21'i demirçelik fabrikalarına, yüzde 6'sı çimento, çay, şeker gibi fabrikalara giderken, yüzde 7'si ısınma amaçlı olarak pazarlanıyor.

ZARAR 357 MİLYON YTL

1990'larda kamu açıklarını kapama gerekçesiyle tasfiyesi bile düşünülen kamu kurumları arasında gösterilen TTK'nın 2006 net zararı 357 milyon YTL. Bir önceki yıl zarar rakamı 357,6 milyon YTL idi. TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen bile bu yapısı ile şirketin hayatını devam ettirmesinin zor olduğunu ifade ederek, "Bu nedenle hedefimiz, TTK'nın zararını azaltmak hatta yok etmektir. Bunun için de üretimi artırmamız gerekiyor" diyor.

TERSANE ATAĞI BAŞLADI
Madene bağımlı bir yapıdan kenti kurtarmak için ekonomi çeşitlendirilmeye çalışılıyor. Zonguldak'ın ilçelerinde tersane atağı gözleniyor. Çelik ve çileği ile ünlü Karadeniz Ereğli'de, tersane yatırımcıları coğrafi şartların zorluklarını denizi doldurarak aşıyor. Türkiye'nin en büyük ve modern tersanelerinden Ereğli Gemi, bu şekilde Ereğli'de kuruldu. Ereğli-Alaplı arası tersaneler bölgesi haline geldi. 4 bin kişi çalışıyor. Ayrıca Alaplı ve Kilimli'de yeni tersaneler kuruluyor. Yatırım gerçekleştiren firmalar arasında, Cansu, Yıl-Nak, Madenci, Usmed, Med-Yılmaz, Ustamehmetoğlu, Ereğli Gemi, Ustaoğlu Yat, UMO ve Azim bulunuyor.