kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Babaları Meclis'te kızları THY'de yükseliyor!

Sorum çok net! Türk Hava Yolları'nın (THY) iki yönetim kurulu üyesine sesleniyorum!
Lütfen, vakit kaybetmeyin, bir an önce THY'de eski veya yeni politikacıların gücünden yararlanarak kimler işe alınmış, açıklayın!..
Çünkü, yapılacak açıklama yüzde 51 hissesi halka açık olan THY'nin küçük ortakları açısından önemli!
Sonuçta THY artık kamu denetiminden kopmuş bir şirket. Lig değiştiriyor. Sınıf atlıyor. Böyle bir yolculukta yaratılan sinerji, bir işi ve kariyeri, bileğinin hakkıyla kapmış yöneticiyi yıpratmamalı! En önemlisi sapla saman karışmamalı!
Artık THY, "Adama göre değil, işe göre adam istihdam edilir!" demeli. Kızan kızar! Siyasetçiler, yıllarca THY gibi kurumları, "arka bahçe" gibi kullanıp yıprattı. Şimdi kurumların rüştünü ispatlama zamanı!
Hodri meydan!..
Peki, biz bu konuyu niye yazıyoruz?
Çok basit. Artık yönetimde, küçük ortaklar adına iki yönetim kurulu üyesi var. Her iki yönetim kurulu üyesi aynı zamanda THY'de yüzde 9.9 hissesi olan Templeton Fonu adına Mark Mobius'u da temsil ediyor. Daha ne olsun!
Yönetişim için bu strateji zaten olmazsa olmaz kural...
Hatırlatalım. Yeni yönetim kurulu üyesi Muzaffer Akpınar, iyi bir profesyonel, aynı zamanda çok akıllı bir işadamı. Emekli asker Atilla Öksüz, THY'yi yakından tanıyor, zaten yönetimdeydi. Hal böyle olunca ister istemez, benim, "şeffaf olun!" talebim yerli yerine oturuyor.
Kimse alınmasın, gücenmesin!!!
Kadınların aklına ve gücüne inanırım. Ama gelin görün ki, THY'deki "Babalar ve Kızları" yorumu beni rahatsız ediyor.
Diyelim ki, babanız ünlü bir politikacı, üstelik tam da, tayin edildiğiniz dönemde, adı cumhurbaşkanı adayları arasında geçiyor, sorarım size, "Benim yerimde siz olsanız, ne yaparsınız?"
İki seçenek var.
Ya olayı görmezden gelirsiniz!
Ya da, "Bu ne kadar etik!" diye sorgularsınız. Ben, ikinci ve zor olan yolu seçtim. Sorguluyorum.
Yılların politikacısı, taban gücünü Demokrat Parti geleneğinden alıp Süleyman Demirel'in kıratıyla yola çıkan, şimdi ampulle politika yapan AK Parti Milletvekili Köksal Toptan'ın THY'de çalışan kızı Tuğba Toptan Yavuz, 2 ay önce Japonya THY'ye tayin edildi. Diyeceksiniz ki, "Ne var bunda?"
Elbette bir şey yok. Ama THY'de kafalar karıştı, herkes birbirinin kulağına "Duydun mu?" demeye başladı.
THY'de çalışanlar çok iyi bilir. Bu tip ülke ofislerine tayin edilmek öyle her babayiğidin harcı değil! Çünkü bu ofislere tayin olanlar THY'de genel müdür yardımcısı statüsünde para kazanır.
Haksızlık etmeyelim. 1992'den bu yana THY'de çalışan Tuğba Toptan Yavuz, bu görevi bileğinin hakkıyla kazanmış olabilir. Ama sinek küçük mide bulandırır. O yüzden bürokraside sadakat değil, liyakat önem taşır.
Ancak sırada sadece Tuğba Toptan Yavuz yok! Örneğin MHP'li eski TBMM Başkan Vekili Murat Sökmenoğlu'nun ailesinden acaba kaç kişi THY'de görev yapıyor? Ayrıca İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah' ın kızı ne zaman THY'de işe başladı?
Geçen hafta yazdığımız "THY'de yönetim krizi çözülmeli" yazımıza hem THY Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Candan Karlıtekin hem de THY Genel Müdürü Temel Kotil açıklama göndermiş.
Sağolsun, "Kriz yok!" diyorlar. Ama yönetişim adına şeffaflık şart değil mi?