kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Yabancıya mülk satışına vergi kaçağı incelemesi

Hesap uzmanları yabancıların Fethiye ve Marmaris'te aldığı evlerde her 100 YTL'nin 40'ının devletten kaçırıldığını görünce denetimler artırıldı..
Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu, büyük şehirlerdeki gayrimenkul satışlarından sonra, sahillerde yabancılara satılan yazlıkları da vergi kaçağı açısından incelemeye aldı. Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı Mahmut Vural, 2007 yaz dönemi incelemeleri kapsamında 8 merkezde turne denetimleri başlatıldığını söyledi. 2006 yılı için 1.2 milyon YTL, satışta da 2.5 milyon YTL sınırının baz alınarak başlatılan incelemelerde yaklaşık 100 hesap uzmanı, Adana, Antalya, Alanya, Didim, Kuşadası, Bursa, İstanbul, Gebze ve Bodrum'a gönderildi. Kurul Başkanı Vural, vergi denetimlerinde büyüklük açısından ilk 5 bin mükellefi hedef kitle olarak aldıklarını bildirdi. Geçen yıl İstanbul ve Ankara'da başlatılan denetimlerin ardından Fethiye ve Marmaris'te yabancılara satılan mülklerin satış değerlerinin tapuya doğru bildirilip bildirilmediğine dair bir ön inceleme gerçekleştirildi. Fethiye'de 33, Marmaris'te 9 mükellef incelemeye alındı. Söz konusu raporlara göre, incelenen mükellefler Fethiye'de yabancılara 220.8 milyon YTL, Marmaris'te ise 61.1 milyon YTL tutarında mülk sattı. Ancak Fethiye'de satış tutarının 96.1 milyon YTL'si, Marmaris'te de 16.7 milyon YTL'si gizlendi.

LİSTEYE YENİ İLÇELER EKLENDİ
İki ilçedeki denetimlerde, incelenen matrah toplamı 169.1 milyon YTL, bulunan matrah farkı da 112.8 milyon YTL oldu. Böylece yabancıların edindiği gayrimenkuller karşılığı elde edilen her 100 YTL'nin, 60 YTL'si beyan edildi, 40 YTL'si ise devletten kaçırıldı. Hesap uzmanlarına, 2007'de Antalya, Alanya, Didim, Kuşadası ve Bodrum'da, yabancıların aldığı gayrimenkulleri de inceleme kapsamına almaları talimatı verildi.