kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

"Vekiller paraları tam alacak"

Yeni Haber
TBMM Genel Sekreteri Rauf Bozkurt, TBMM yönetiminin, kanuni zorunluluk gereği 15 Temmuz 2007'de milletvekillerinin maaşlarını tam olarak hesaplarına yatırmak zorunda olduğunu bildirdi.

Bozkurt, yaptığı yazılı açıklamada, milletvekilli ödenek ve yolluklarının, Anayasanın 86. maddesi ve 3671 Sayılı Kanunun 6. Maddesi uyarınca 3 aylık peşin olarak ödendiğini ifade etti.

Bu uygulamanın, seçim tarihlerinin, maaşların ödendiği güne yakın düştüğü dönemlerde tartışma konusu olduğunu belirten Bozkurt, şunları kaydetti:

''21. dönem milletvekili seçimi 18 Nisan 1999'da yapılırken, milletvekillerine 15 Nisan 1999'da (3 gün önce) maaşları tam olarak ödenmiştir. Yine 22. dönem milletvekili seçimi 3 Kasım 2002'de yapılırken, milletvekillerine 15 Ekim 2002 tarihinde (19 gün önce) maaşları tam olarak ödenmiştir.''

ÜÇ AYLIK ÖDENEK VE YOLLUKLAR GERİ ALINMAZ

Bozkurt, 22 Temmuzda yapılması planlanan 23. dönem milletvekili seçimi Öncesinde, 15 Temmuzda ödenmesi gereken milletvekili aylıklarının bazı siyasi parti mensupları arasında ve kamuoyunda tartışma konusu olduğuna dikkati çekerek, bu konudaki düzenlemenin, 3671 Sayılı Kanunun 6. maddesinde şöyle düzenlendiğini bildirdi:

''TBMM üyeleri, bu sıfatı iktisap ettikleri aydan itibaren, bu kanunda belirtilen ödenek ve yolluklara hak kazanırlar. Herhangi bir nedenle TBMM üyeliği sıfatı kalkanların istihkakları, bu sıfatın kalktığı ayı takip eden ay başından itibaren verilmez. Ancak ölüm ve çeşitli sebeplerle genel seçimlerin yenilenmesi halinde, önceden aldıkları üç aylık ödenek ve yolluklar geri alınmaz. Aylık ödenek ve yollukların 3 aylığı peşin olarak ve çekle ödenir.''

Rauf Bozkurt, bu durumda TBMM yönetiminin, kanuni zorunluluk gereği 15 Temmuz 2007'de milletvekillerinin maaşlarını tam olarak hesaplarına yatırmak zorunda olduğunu ifade ederek, ''Bu maaşların bir kısmının seçimlerden önce yatırılması, bir kısmının sonra yatırılması, yeni bir kanuni düzenleme yapılmadan mümkün değildir'' dedi.

(AA)