kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Cumhuriyet mitingi coşkusu

Yeni Haber
Manisa'da Atatürkçü Düşünce Derneği öncülüğünde düzenlenen ''Cumhuriyete Sahip Çıkalım'' mitingi, konuşmaların tamamlanmasının ardından sona erdi...
Dil Derneği Başkanı Sevgi Özen, mitingde yaptığı konuşmada, ulusalcılık ve milliyetçilik arasında kavram karmaşası yaratılarak toplumun bölünmeye çalışıldığını öne sürdü.

Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği yoldan, akıldan, bilimden dışarı çıkılmaması gerektiğini belirten Özen, bilimsel akılla geçmişe sahip çıkılması, geleceğin de akıl ve bilimle kurulması gerektiğini ifade etti.

Mitingde ADD Genel Başkanı Şener Eruygur'un mesajı da okundu.Sanatçılar Tolga Candar ve Yunus Kırılmış'ın türkülerden oluşan konserlerinin ardından kalabalık, ''Dağ Başını Duman Almış'' ve ''10. Yıl Marşı''nı hep birlikte söyledi.

Tolga Çandar'ın sahneye çağırdığı Hüseyin Özlük isimli Güneydoğu gazisi yaptığı konuşmada, gözlerini vatan uğruna kaybettiğini belirterek, ''Yine vatan uğruna iki kolumu, iki bacağımı ve canımı da verebilirim'' dedi.

Tertip komitesi miting sırasınca sık sık, yalnızca Türk bayraklarının havaya kaldırılmasını, kurum ve derneklerin bayrak ve flamalarının aşağıda tutulmasını istedi. Manisa Dağcılık ve Yamaç Paraşütü takımı da miting sırasında gösteri atlayışı gerçekleştirdi.
Öte yandan Manisa'daki mitinge katılmak üzere birçok il ve ilçeden gelen otobüsün, yol çalışması nedeniyle bekletilmesinin öğrenilmesi üzerine Manisa Valisi Refik Arslan Öztürk'ün devreye girerek, trafik polislerine yolları açtırdığı, önceliği otobüs konvoylarına verdirdiği belirtildi. Miting daha sonra tamamlandı.

Yürüyüş sırasında Türk bayrakları taşıyan kalabalık, laiklik sloganları attı ve Onuncu Yıl Marşı'nı söyledi. Katılımcılar ellerinde ''Tayyip baksana, kaç
kişiyiz saysana'', ''Cumhuriyete sahip çık, yarın çok geç olacak'', ''Devrim şehitleri ölümsüzdür'', ''Çankaya'da türban istemiyoruz'' yazılı pankartlar
taşıdı.

Toplanma yeni ile yürüyüş güzergahı ve miting alanındaki ev ve iş yerlerinin balkon ve vitrinlerine Türk bayrakları asarak destek verdikleri gözlendi.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Hür Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Müjdeci, ADD Genel Başkan Yardımcısı Ali Ercan, CHP İzmir, Muğla, Aydın ve Manisa milletvekilleri, çeşitli ilçe ve belde belediye başkanlarının da mitinge katıldığı görüldü.
Katılımcıların büyük bölümü Sultan Meydanı'na ulaştığında, tertip komitesinin yaptığı anonsta kortejin bir ucunun halen yürüyüşün başladığı
öğretmenevi önünde olduğu bildirilerek ''Manisa bugüne kadar bu kadar kalabalık bir mitinge ev sahipliği yapmadı'' denildi. Komite görevlisinin ''Bugün Manisa'da toplandık. Biliyorsunuz, birilerinin memleketinde toplandık'' deyince, kalabalıktan ıslıklar yükseldi.

İstanbul-Manisa ve Aydın-Manisa yollarında çalışma yapıldığının belirtilmesi ve mitinge gelmek için yola çıkan araçların bir bölümünün halen Manisa'ya ulaşamadığı da anons edildi.

Öte yandan CHP'li milletvekillerinin alana geldiğinin anons edilmesi üzerine kalabalık ''birleşin'' sloganları attı. Tertip komitesi de ''birleşin'' yazılı
bir pankartın öne alınmasını istedi.Havanın sıcak olması nedeniyle bazı katılımcıların fenalaştığı, bu kişilere alandakiler tarafından su içirilerek müdahale edildiği görüldü.Bu arada, mitingi çok sayıda gazeteci takip ediyor. Ulusal kanalların yanı sıra yabancı bazı televizyon kanallarının da mitingi zaman zaman canlı yayınladıkları bildirildi.

ÇANAKKALE

Çanakkale'de düzenlenen ''Cumhuriyete Sahip Çıkalım'' mitingine katılmak için çeşitli illerden gelerek Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan gruplar, miting öncesinde aralıklarla çalınan 10. Yıl Marşı ile coştu.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin de (ÇYDD) aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen, ADD Çanakkale Şubesinin ev sahipliğinde Cumhuriyet Meydanında yapılacak miting için saatler öncesinden kente gelen vatandaşlar meydanda yerlerini aldılar.

Miting için çevre il ve ilçelerden gelmeye devam eden vatandaşlar da
Demircioğlu Caddesi ya da Yalı Caddesi'nden yürüyerek meydana ulaştı.

Çanakkale Emniyet Müdürlüğünün yoğun güvenlik önlemi aldığı, yaklaşık 400 polis memurunun görev yaptığı miting alanına vatandaşlar kontrolden geçirilerek alındı.

Ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri bulunan coşkulu kalabalık,
miting komitesince çalınan 10. Yıl Marşı'na eşlik ediyor.
Meydanı çevreleyen binalarda oturan vatandaşlar da ellerinde Türk
bayraklarıyla mitinge destek veridiler.

ADD Çanakkale Şube Başkanı Necmi Akyalçın, mitinge katılımın yoğun olduğunu, Artvin'den Tekirdağ'a tüm illerden gelen vatandaşın ''Cumhuriyete sahip çıkmak için'' Çanakkale'de buluştuğunu söyledi.

MARMARİS'TE YÜRÜYÜŞ

Muğla'nın Marmaris ilçesinde düzenlenen ''Cumhuriyete Sahip Çıkalım'' mitingi, vatandaşların, Türk bayrakları ile Atatürk posterleriyle 10. Yıl Marşı eşliğinde yürümesiyle başladı.

Marmaris Adliyesi önünde başlayan toplanan vatandaşlar, ''Türkiye laiktir,
laik kalacak'', ''Orduya uzanan eller kırılsın'' sloganları eşliğinde Atatürk
Anıtı'na kadar yürüdü.

Büyük bir bölümü üzerinde ''Atatürk'' portresi bulunan beyaz tişörtler giyen vatandaşlar, zaman zaman 10.Yıl Marşı'na eşlik etti.

Marmaris'te sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde düzenlenen mitinge katılan vatandaşlar, Atatürk Anıtı'na ulaştıklarında İstiklal Marşı ve Atatürk'ün Gençliğe Hitabesini okuyarak, saygı duruşunda bulundular.

Yürüyüşe katılan 90 yaşındaki Hatice Zeybek, Cumhuriyet'i korumak için
yürüyüşe yakınlarıyla katıldığını söyledi.

Bu arada, kentteki kapalıçarşı, iş yerleri ve evler üzerinde Atatürk
portresi bulunan Türk bayraklarıyla donatıldı.

AJANSLAR