kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Ross Wilson

ABD Büyükelçisi Wilson: Türkiye'de darbe olmaz

ANKARA
"ABD'nin Türkiye'ye ve demokratik kurumlarına çok büyük bir güveni var" diyen Ross Wilson, Genelkurmay açıklamasından daha önce haberdar olmadıklarını da ifade etti..
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Türkiye'de iç ve dış politikada yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye'de bir darbe beklemediklerini belirten Wilson, "ABD'nin Türkiye'ye ve demokratik kurumlarına çok büyük bir güveni var" dedi. ABD Dışişleri Sözcüsü'nün önceki gün yaptığı "Hiç bir şekilde müdahale istemeyiz" dediğini hatırlatan" Wilson, "Ben böyle bir şey beklemiyorum" dedi.

"TÜRKİYE'YE İNANIYORUZ"
Wilson, Türkiye'deki siyasi gelişmeler açısından çok ilginç bir yıl olacağını bildiklerini, ancak Genelkurmay'ın açıklamasından daha önce haberdar olmadıklarını söyledi. "Böyle canlı tartışmaların ve seçimin yapılması çok çok iyi bir şey" diyen Wilson, demokratik toplumlarda uzlaşmanın bu şekilde sağlanacağını ifade etti. Wilson, "Türkiye'de laikliğin tehlike altında olduğu" iddialarını da "Bizim Türkiye'ye demokratik, laik bir toplum olarak büyük bir güvenimiz var. Geçmişte bu konuda kararlılık göstermiş ve gelecekte de bu konuda kararlılık göstereceğine inandığımız bir ülke.Türkiye'de bu konudaki tartışmalar da oldukça uygun bir şekilde yerine getiriliyor" diye değerlendirdi. NTV'de katıldığı bir programda konuşan Wilson Türkiye'nin diğer gündem maddelerine ilişkin şunları söyledi:

* SÜRECE ABD MÜDAHALE EDEMEZ: ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack çok net bir şekilde, ABD'nin hiçbir şekilde Türkiye'deki demokratik sürece ve seçim sürecine herhangi bir müdahale olmasını istemediğini söyledi. Ben de böyle bir şey beklemiyorum.

* MİTİNGLER LAİK DEĞERLERİN GÖSTERGESİ: Türkiye'nin laik ve demokratik değerleri var. Bunlar açık şekilde, son birkaç haftadır özellikle Ankara'da ve sonra da İstanbul'da gösterilmeye çalışıldı.

* TSK'NIN HALKI KORUMA HAKKI VAR: TSK'nın, Türk halkını koruma ve savunma hakkı var. Kuzey Irak'a operasyon konusunda siyasi iradenin karar vereceğine ilişkin ifadesi önemli.

* PKK KONUSUNDA TAAHHÜDÜMÜZ VAR: Yakın geleceğe dair tahminlerde bulunmak her zaman tehlikelidir. İnanıyorum ki, Kuzey Irak'ta PKK ile mücadelede somut sonuçlara ulaşabileceğiz ve biz bu ülkenin insanlarına ABD'nin Türkiye'nin uzun vadeli müttefiki olduğunu, zor zamanlarda da yanında olduğunu göstereceğiz.