kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Bürokraside adaylık heyecanı

Seçim takviminin başlamasıyla birlikte milletvekili olmayı hedefleyen bürokratlar salı günü istifa etmek zorunda. Şimdiden aday adaylıklarına kesin gözüyle bakılanlar:
TMSF Başkanı Ahmet Ertürk . Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Maliye Müsteşarı H. Basri Aktan, ÖİB Başkanı Metin Kilci, Başbakanlık Basın Danışmanı Akif Beki, İçişleri Müsteşarı Selahattin Harput, Ulaştırma Müsteşarı İbrahim Şahin, İstanbul Valisi Muamer Güler (Bağımsız İçişleri Bakanlığı için de ismi geçiyor), Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, THY Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Büyükekşi, ÖİB Başkan Yardımcısı Kazım Çalışkan, Bayındırlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yaşar Karayel, İhracat Genel Müdürü Ali Boğa. Vakıfbank eski Genel Müdürü Ahmet Kacar, Sanayi Bakanlığı'ndan İbrahim Kısacık.
Adı geçen bu bürokratların tercihi AK Parti . AK Parti' den yüzlerce daha bürokrat aday adayı var. Ancak onlar ciddi aday değil, sadece seçim sonrası makam sahibi olmak isteyen her dönemin uyanık bürokratları. Bir de gönlünde adaylık olan bazı bürokratlar da teklif bekliyor.
Aday adaylıkları kesinleşen Deniz Bölükbaşı ve BDDK Üyesi Kemal Çevik'in adresinin MHP olduğu biliniyor. Ayrıca eski SPK başkanı Doğan Cansızlar ve Sanayi Bakanlığı'ndan Adnan Delikurt'un da adı geçiyor.
MHP'den aday olmak isteyen Gümrük Müsteşarı Bülent Ertem'in de MHP kurmayları nezdinde son hamlesini hafta sonu yapması bekleniyor.
ATO Başkanı Sinan Aygün, TSE Başkanı ve aynı zamanda Çorum Ticaret Odası Başkanı Kenan Malatyalı, İstanbul eski Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey DYP'den, Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar' ın da Anavatan'dan aday adayı olmak için görevden istifa etmesi bekleniyor. Güçlü konumda gözüken CHP'den aday adayı olmak isteyen bürokratların da hafta sonu Genel Başkan Deniz Baykal ile görüşme yapmak için sıraya girdiğini de biliyoruz. Prof. Dr. Esfender Korkmaz'ın da CHP'den adaylığını koyması bekleniyor.
TİM Başkanı Oğuz Satıcı en sıkıntılı olanlardan . MHP eski sempatizanı Satıcı'nın gönlü iktidar partisinden yana. Ancak TİM imkânlarını kişisel çıkarları yönünde kullandığı, son olarak Mısır'da şahsına ait araziyi TİM üyelerine satmak için Bakan Tüzmen'le birlikte İhracatçı Birlikleri'nden masrafı karşılanmak üzere yaptığı ballı seyahat nedeni ile AK Parti kapısının kapalı olduğu, MHP'nin kendisine sıcak bakmadığı, adı yolsuzluk iddiaları ile gündemden düşmeyen bir Bakan ile birlikte DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın kapısını çaldığı, ancak DYP kurmaylarının seçim atmosferinde bunlarla ilgili dosyaların basına yansıyacağı için bu isimlere sıcak bakmadığı dilden dile dolaşıyor. Önümüzdeki dönemde TİM Başkanlığı koltuğuna oturması zor gözüken Satıcı, ne olursa olsun herhangi bir partiden aday olmak istiyor.