kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye ABD'den füze alıyor

Yeni Haber
ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye'ye Sidewinder tipi havadan havaya füze satmayı planladığına dair Kongre'ye bilgi verdi.

Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı'nın (DSCA) yaptığı yazılı açıklamaya göre Türkiye'ye 105 adet AIM-9X Sidewinder füzesi ile 78 LAU-129 tipi fırlatıcı ve 22 eğitim füzesi ile bunlara ait taşıyıcılar satılacak. Satış bedeli 71 milyon dolar olarak tahmin ediliyor.

DSCA, satışın Türk Ordusu'nun modernleşme çabasının bir parçası olduğunu ve havadan havaya vuruş kabilyetini artırcağını kaydetti.

Türkiye'nin Avrupa ve Doğu Akdeniz'de siyasi ve ekonomik bir güç olduğunun belirtildiği açıklamada, "Türkiye, ABD'nin bu bölgelerde barış ve istikrararın sağlanmasında ortaklarından biridir. NATO müttefikimiz Türkiye'ye kendini güçlü ve hızlı biçimde savunmasını sürdürmesi ve geliştirmesi konusunda yardımcı olmak ABD'nin ulusal çıkarları açısından hayati önem taşımaktadır" denildi. DSCA, böylelikle bölgede kabul edilebilir askerdengenin sağlanabileceğini kaydetti.

Açıklamada, teklif edilen satışın ABD'nin Kıbrıs meselesinde müzakerelere sonucu varılmış bir anlaşma çabalarını etkilemeyeceği vurgulandı.

Amerikan Kongresi'nin füze satışını iptal etme yetkisi bulunuyor.
Isıya duyarlı ve kısa menzilli AIM-9 Sidewinder füzleri, savaş uçakları ya da helikopterler tarafından kullanılıyor. Türkiye'nin almayı planladığı AIM-9X, bu tip füzelerin en gelişmişi olma özelliğini taşıyor.

ABD, IRAK'A DA 500 MİLYON DOLARLIK SİLAH SATACAK

DSCA, Kongre'ye Irak'a da 508 milyon dolarlık silah satmayı planladığını bildirdi. Satılacak malzemler arasında hafif silah mermileri, patlayıcılar ve farklı askermühimmat bulunyor. Açıklamada, satışın daha istikrarlı ve huzurlu bir Ortadoğu için umut vadettiği ifade edildi. Silah satışıyla Irak'taki karışıklığın komşu ülkelere sıçramasının engellenmesinin hedeflendiğinin belirtilmesi ise dikkat çekti.

AA