kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan'la Büyükanıt Dolmabahçe'de buluştu

Umut TÜTÜNCÜ / MERKEZ Bülent AYDEMİR / ANKARA
27 Nisan bildirisinin ardından Başbakan ile Genelkurmay Başkanı ilk kez yüz yüze görüştü. 2 saat 15 dakika süren görüşmenin en önemli gündem maddesini bildiride yer alan 'muhtıra' oluşturdu..
Genelkurmay'ın gündeme bomba gibi düşen 27 Nisan bildirisinin ardından Başbakan Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ilk kez yüz yüze görüştü. Erdoğan'ın isteği üzerine gerçekleşen ve iki saat 15 dakika süren sürpriz görüşme Başbakan'ın Dolmabahçe'deki çalışma ofisinde gerçekleşti.

AÇIKLAMA YAPILMADI
Görüşmenin en önemli gündem maddesini, Genelkurmay'ı rahatsız eden ve gece yarısı bildirisine, "muhtıra" olarak yansıyan faaliyetler oluşturdu. Başbakan Erdoğan, Orgeneral Büyükanıt ile 28 Nisan'da yaptığı telefon görüşmesinde bu konularla ilgili inceleme ve araştırma yapma sözü vermişti. Başbakan Erdoğan, görüşmenin ardından MİT'i devreye sokmuş ve Müsteşar Emre Taner'den ayrıntılı rapor istemişti. Başbakan Erdoğan'ın görüşmede, MİT'ten gelen raporlar doğrultusunda Orgeneral Büyükanıt'ı bilgilendirdiği ve bu konudaki hassasiyetini gösterdiği sanılıyor. Başbakanlığa yakın kaynaklar Erdoğan'ın görüşmede, "Genelkurmay ile hükümetimizi karşı karşıya getirmek isteyen bazı unsurları saptanması talimatını verdim. Bu münferit olayların üzerine kararlılıkla gideceğiz. Kimseye bu tür girişimlerle bizi karşı karşıya getirme fırsatını vermeyeceğiz" dediğini öne sürdü. Ancak bu bilgi Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki tarafından doğrulanmadı. Genelkurmay Başkanlığı tarafından da Erdoğan- Büyükanıt görüşmesinin içerik ve detayları hakkında bilgi verilmedi. Bu arada kulislere, kritik görüşmede son günlerde gündemde olan anayasa değişikliği paketi konusunda da Erdoğan ve Büyükanıt'ın görüş alışverişinde bulunduğu yansıdı. Ancak bu da Başbakanlık kaynaklarınca doğrulanmadı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de Erdoğan'ın talimatıyla Genelkurmay Karargâhı'na giderek, bildiride yer alan olaylar konusunda Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a bilgi vermişti.