kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Uyuşturucuya suçüstü

Umut TÜTÜNCÜ - MERKEZ
Bursa'daki Kızyakup mahallesini 4 ay boyunca kamerayla 24 saat izleyen polis, satış ağını ortaya çıkardı. 60 satıcı yakalandı, zorla uyuşturucu sattırılan çocuklar da korumaya alındı..
Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi tarihi bir operasyona imza attı. İstanbul'da Hacı Hüsrev Mahallesi'ndeki görüntülerin yaşandığı Kızyakup mahallesinde uyuşturucu bataklığını kurutmakta kararlı olan ekipler, cami minarelerine kadar kameralarla donattıkları semtte, zehir tacirlerini 24 saat izledi. "Hollywood" filmlerindeki ajanların yöntemleriyle hareket eden Bursa polisi, 5 ay önce başlatılan operasyon kapsamında, 60 uyuşturucu satıcısını cezaevine gönderdi. Mahallede, aileleri tarafından zorla uyuşturucu sattırılan çocuklar da koruma altına alındı.

ÇOCUKLARA SATTIRIYORLARDI
Operasyon kapsamında elde edilen görüntüler herkesi şaşkına çevirdi. Uyuşturucu tacirleri yaşları 4- 10 arasında değişen çocukları uyuşturucu satıcısı olarak kullanıyordu. Kızyakup mahallesine gelen kullanıcılar, evlerin pencerelerinde kendilerini bekleyen çocuklardan "mal" alıyordu. Ayrıca görüntülerde bir kişinin 5 saatte 300 kez uyuşturucu satışı yaptığı da kameralara yansıdı. Narkotik polisi kimi zaman uyuşturucu satıcıları ile alıcı kılığında pazarlığa girdi. Telefonları takibe alınan satıcıların uyuşturuculara "Şey, Pine, Tis, Kelebek, Volkswagen, Kanguru, Kiraz, Süperman" gibi takma adlar verdiği belirlendi. Yaklaşık 4 ay süren Kiraz Operasyonu kapsamında uyuşturucu satıcılarının delil yetersizliğinden serbest kalmamaları için tüm deliller titizlikle toplandı. Haklarında yakalama kararı çıkarılan uyuşturucu tacirleri polisin mahallede eş zamanlı operasyonu ile basıldı. Polis baskınında uyuşturucu satıcıları delilleri yok etmek için evlerinde bulunan uyuşturucu ve paraları sobalarda yakarak yok etmek istedi. Bu duruma da hazırlıklı olan polis yanlarında getirdikleri su kovaları ile yanan sobaları söndürdü.

LÜKS İÇİNDE YAŞIYORLAR
10 yaşındaki N.D. adlı küçük kızın anlattıkları polislerin bile kanını dondurdu. Babasını şikayet eden küçük kız, "Hapları tanesini 5 YTL'den sattırıyor. Satmak istemeyince el ve ayaklarımı bağlayarak, sopayla dövüyor. Ne olur beni kurtarın. Babamı hapse atın ki başka insanları, kişileri zehirlemesin. Uyuşturucu satmam için beni okula bile göndermedi" dedi. Küçük kızın evine baskın düzenleyen polis, baba Mustafa D.'yi gözaltına aldı. Aşırı alkollü halde emniyete getirilen, N.D.'den başka 3 çocuğu daha olan baba, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Küçük N.D. koruma altına alınarak Çocuk Esirgeme Kurumu'na yerleştirildi. Operasyon sonrasında kilolarca esrar, yüzlerce uyuşturucu hap, çok sayıda tabanca ele geçirilirken gözaltındaki 60 kişi, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Uyuşturucu satıcılarının milyon YTL'leri bulan hesaplarına ve mal varlıklarına el konuldu. Operasyon sırasında elde edilen görüntüler ise mahkemede delil kabul edildi. 20 yıl hapis cezası istemi ile dava açılan sanıkların peşine Bursa Cumhuriyet Savcısı Ferruh Gün düştü. Uyuşturucu tacirlerinin aslında lüks semtlerde yaşadıkları, Kızyakup mahallesini ise merkez olarak kullandıklarını belirledi. Satıcıların Bursa'nın en değerli yerlerindeki arazilerine de el konuldu.
Haberin fotoğrafları