kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
MAHMUT ÖVÜR

Hangi partiden kimler aday olacak?

Daha şimdiden siyaset kulislerini adaylık heyecanı sardı.
Kim nereden aday olacak?
Hangi belediye başkanı, hangi parti yöneticisi ve hangi bürokrat istifa edecek?
Partiler, bir yandan yeni birliktelik hesapları yaparken, bir yandan kamuoyunu etkileyecek yeni aday isimleri bulup çıkarmaya çalışıyor.
Peki şimdiden hangi parti kimleri aday gösterecek?
AK Parti cephesinde en dikkat çekici gelişme mevcut milletvekili adaylarının durumu... Onların büyük kısmının yeniden seçilme şansı yok.
Çünkü, bu seçimde AK Parti yürüyüşünü biraz daha merkeze yöneltecek. Bu nedenle de eskilerin yerine daha merkeze yakın, liberal ve genç isimler aday gösterilecek.
İşte bu nedenle Adnan Kahveci'nin oğlu Cihan Kahveci gibi isimlere adaylık teklifi götürüleceği konuşuluyor.
AK Parti, bu dönem parti kurucularından daha önce aday olmayanları da aday gösterecek. En bilinen isim Cüneyd Zapsu ... Belma Sekmen Satır'ın da bu dönem aday olacağı konuşuluyor.
Bürokratlara gelince... İlk sırada son üç yılda konut sektörünü canlandıran ve TarımKent projesiyle "mucize" lere imza atan bir isim var: TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar.
Dışişleri Bakanlığı'ndan da iki önemli ismin yeni dönemde aday gösterileceği konuşulanlar arasında.
İşin daha başında olmamıza rağmen adları hızla kulislerde konuşulan bir kesim de parti yöneticileri ve belediye başkanları. İstanbul AK Parti İl Başkanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık, Kültür A.Ş. Müdürü Nevzat Bayhan adı milletvekili olacaklar arasında geçiyor.
CHP'ye gelince...
CHP şu sıralar solda birlikten çok merkez sağın önemli isimlerinin peşinde. Bu noktada birkaç önemli isimle görüşmeler sürüyor.
En başta da İlhan Kesici, Sadettin Tantan ve Mehmet Ali Bayar geliyor. Bu ilişkileri de eski maliye bakanlarından Sümer Oral'ın yürüttüğü gelen bilgiler arasında. Kulislerde, CHP'nin merkez sağın bu isimlerini aday göstermesi önemli bir sıçrama yapacağı biçiminde yorumlanıyor.
Diğer ilginç isim de eski İstanbul Emniyet Müdürü Vali Hasan Özdemir. Özdemir'in bir iki gün içinde istifa edeceği konuşuluyor.
CHP İstanbul'da milletvekili adayları arasında ilk sırada il başkanı Şinasi Öktem'in adı geçiyor. Onu sırasıyla Kadıköy Belediye Başkan yardımcısı Gürsel Tekin, meclis üyesi Çetin Soysal ve Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Akif Mahmut Yazıcıoğlu izliyor.
DYP ve Anavatan'da son durum...
Aylardır beklenen karar sonunda netleşti ve DYP ile Anavatan'ın birleşme hazırlıkları tamamlandı. İki parti şimdi ortak liste hazırlayacak.
DYP'de milletvekili adaylığı için dikkat çeken isimler ise daha çok genç kurmaylardan oluşuyor.
ODTÜ öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Doç. Dr. Muhammet Çakmak, Bilkent Üniversitesi'nden Yardımcı Doç. Dr. Süleyman Tuluğ Ok, Çalışma Bakanlığı bürokratlarından Kazım Yılmaz, Eski DHMİ Genel Müdürü Ahmet Kıratlıoğlu, Ankara DYP İl Başkanı Bülent Kuşoğlu, Eski İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey bu isimlerden birkaç...
Bu arada Gazeteci Yazar Nevval Sevindi'nin İzmir'den, Cengiz Özdemir'in Kocaeli'nden ve Altan Tan'ın ise Diyarbakır'dan adaylığına da kesin gözüyle bakılıyor.
Anavatan'ın şimdilik öne çıkan adayları da ağırlıkla gençlerden oluşuyor. Bülent Uzun, Fetullah Gündüz, Turgay Yaman, Bektaşiler arasında çok sevilen Türkiye'nin önde gelen diş hekimlerinden Ali Arif Özzeybek bu isimlerden sadece birkaçı. Tabii kadın adaylar arasında da Sibel Çarmıklı ismi ilk sıralarda.
SÜRPRİZ : Son günlerin sürpriz görüşmesi ise AK Parti Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal arasında gerçekleşti. Kulislere bomba gibi düşen bu habere göre Aytaç Durak CHP'ye geçecek, oğlu da CHP'den milletvekili adayı olacak.