kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren konuyla ilgili "Zamanın Bakanı (Cahit Aral) gereken açıklamayı yapmıştı. Onun dışında söyleyecek bir şeyim yok" dedi.

Kenan Paşa'ya da radyasyonlu çay

Yeni Aktüel, 1986'daki Çernobil kazasından sonra Çankaya Köşkü'nden ODTÜ laboratuvarına gönderilen çayda kilo başına 5 bin 600 bekarel radyasyon bulunduğunu ortaya çıkardı..
Yeni Aktüel dergisi tarihin en büyük nükleer kazası olarak nitelendirilen Çernobil'in ardından yaşanan "radyasyonlu çay" polemiğine yeni bir boyut ekledi. Yeni Aktüel muhabiri Özgür Gürbüz'ün haberine göre yüksek radyasyon tespit edildiği halde, ODTÜ'deki hocaların karşı raporuna rağmen bu çaylar toplanması gerekirken piyasaya verildi. 21 yıl önce dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren bile, içtiği çayları analiz ettirdi. ODTÜ'de Prof. Dr. Namık Aras, Doç. Dr. Ali Gökmen ve Doç Dr. İnci Gökmen tarafından yapılan analizler sonucunda Cumhurbaşkanlığı'ndan gönderilen çayların da kilo başına 5 bin 600 bekarel gibi yüksek oranda radyasyonlu olduğu ortaya çıktı. Oysa aynı günlerde dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral "Çaydaki radyasyon tehlikesiz" açıklamasını yapmıştı. ODTÜ'de o zaman doçent olan üç araştırma görevlisi İnci Gökmen, Olcay Birgül ve Aykut Kence, daha önce yaptıkları analizlerde çaylarda kilogram başına ortalama 10.300 bekarel radyasyona rastlamıştı. Bu rakam bazı Çay Çiçeği marka çaylarda 36.800'e kadar çıkıyordu.

'BAŞKA İŞLE UĞRAŞSANIZ İYİ OLUR'
ODTÜ Kimya Bölümü'nden Prof. Dr. İnci Gökmen Yeni Aktüel'e, çayda radyasyon olup olmadığına ilişkin ölçümlere, kazadan sekiz ay sonra ihraç edilen çayların bazı ülkelerden geri gönderilmesi sonucunda başladıklarını söyledi. Rektörlüğe teslim edilen ilk raporun basına sızmasından sonra öğretim üyelerinin rektör Prof. Dr. Mehmet Gönlübol tarafından "Başka işlerle uğraşsanız daha iyi olur" diye uyarıldığı öğrenildi. Daha sonra Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ahmed Yüksel Özemre de Gönlübol'a sert bir mektup yazarak bu çalışmayı eleştirdi. Prof. Dr. İnci Gökmen ise yüzlerce çay üzerinde ölçüm yaptıklarını ve özellikle kaliteli çaylarda kilogram başına 30-40 bin bekarele ulaşan rakamlarla karşılaştıklarını belirtiyor. TAEK'in 2005'te yaptığı, "Türkiye radyasyondan etkilenmedi" açıklamasının doğru olmadığını belirten Gökmen, "Türkiye maalesef etkilendi. Sırf çaydan dolayı bile etkilenen kişi sayısı oldukça fazla" diyor.
Haberin fotoğrafları