kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Piyasada 367 sendromu

YAVUZ BARLAS
Abdullah Gül'ün aday olarak gösterildiği Cumhurbaşkanlığı seçimde ilk tur oylaması öncesinde piyasaları '367' sendromu sardı. Önceki gün tarihi kapanışı gerçekleştiren İMKB dün adeta yürek hoplattı. ABD'de Dow Jones önceki gün 13 bin puanı kırarak tarihi zirvesine oturdu. Bu haberle İMKB'de de işlemler 'rekor' parolası ile başladı ve seans açılır açılmaz endeks 48 bin 498 puana çıktı. Önceki gün borsa 48 bin 32 puan ile tarihi kapanışı gerçekleştirmişti. Sıra 28 Şubat 2006'daki gün içi zirve olan 48 bin 192 puanı kırmaya gelmişti.

KÂR SATIŞLARI DA ETKİLİ
İMKB-100, Dow Jones'daki tarihi zirvenin de etkisiyle 48 bin 569 seviyesini görerek, bu yükseliş dalgasına ortak oldu. Ve 'tarihi seans içi zirve' rakamı tazelendi. Saat 10.40 itibariyle ise borsada rekor heyecanı yerini Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin '367' tartışmalarına bıraktı. Ve İMKB'de düşüş başladı. Bir anlamda yerli yabancı yatırımcılar bu rekora koşan yükselişi kâr satışları için de fırsat bildi. Kimileri ise bugünkü oylamanın riskini almak istemediğini borsada satışlarla gösterdi. Gün sonunda borsada kayıp yüzde 0,43 olurken, endeks 47 bin 826 puandan günü tamamladı. Borsada 1.7 milyar YTL'lik işlem gerçekleşti. AK Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün bugünkü seçimde en az 367 oy alması gerekiyor. Bu rakamı tutturmak için 2 gündür milletvekilleri ile temaslarda bulunan Gül'ün yeterli desteği bulup bulmadığı konusunda ise tartışmalar sürüyor. Ayrıca CHP'nin konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağını açıklaması da piyasada baskı yaratıyor. Piyasaların Cumhurbaşkanlığı için olumlu gördüğü Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün adaylığının muhalefetten destek görmemesi, bugün yapılacak ilk oylamada 550 milletvekilli mecliste 367 kişiye denk gelen üçte iki çoğunluğun aranıp aranmayacağı belirsizlik konularını oluşturuyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
AKP grup başkanvekili Faruk Çelik dün yapılan Merkez Yürütme Kurulu toplantısından sonra, Gül'ün ilk turda seçilmesini çok önemsediklerini ve bunun için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söylemişti. AKP'nin meclisteki milletvekili sayısı dün Amasya milletvekili Hamza Albayrak'ın istifasıyla 353'e düştü. Anayasa uyarınca, ilk 2 turda seçilebilmek için üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 367 oy aranacak. 2 Mayıs çarşamba günü yapılacak 2. turda da cumhurbaşkanı seçilememesi halinde, 3. tur oylamaya geçilecek. 9 Mayıs çarşamba günü yapılacak üçüncü turda, üye tam sayısının salt çoğunluğunun, yani 276 sayısının sağlanması gerekiyor. Bunun sağlanmaması halinde ise son tur oylama, 15 Mayıs salı günü yapılacak. Bu turda en çok oyu alan cumhurbaşkanı seçilecek.