kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Anlaşmadan çekildi

Soğuk Savaş yıllarındaki silahlanma yarışı yeniden başlayabilir... Rusya lideri Putin, ABD'nin füze savunma sistemi kurma planları karşısında konvansiyonel silah anlaşmasını askıya aldı. NATO ve AB açıklama istedi..
Dünyanın iki süper gücü, silahlanma yarışının iki ezeli rakibi yeniden Soğuk Savaş yıllarını anımsatan gerilim yaşıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, görevdeki son ulusa sesleniş konuşmasında dün yine ABD'yi hedef alan açıklamalar yaptı. Bush yönetiminin Doğu Avrupa'ya füze savunma sistemi üssü yerleştirmek istediği ülkeleri "vurmakla" tehdit eden Putin dün son bombayı patlattı:

'HERKES UYGULASIN'
"Avrupa'da silahların azaltılmasını öngören Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'nı (AKKA) askıya alıyoruz..." ABD'nin krizi yumuşatmak için uzlaşma çabalarını reddeden Putin, yüzlerce ülkenin imza attığı "silahlanma yarışını engelleme" anlaşmasını bazı devletlerin halen onaylamadığını hatırlattı. ABD'nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne füze savunma sistemi üsleri kurma anlaşmalarının "durumu daha da kötüye götürdüğünü" söyledi. "NATO ülkeleri sınırlarımızda askeri üsler inşa ediyor. Çek Cumhuriyeti ve Polonya'ya sistem yerleştirmeyi planlıyor. Bu bağlamda, tüm ülkeler anlaşmayı onaylayıp uygulamaya koyuncaya dek moratoryum ilan ediyorum" dedi. AKKA anlaşması, Soğuk Savaş yıllarında NATO ve Sovyetlerin sınırlara kurduğu üslerin karşılıklı kaldırılmasını öngörüyor.

İSTANBUL ZİRVESİ
Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da NATO-Rusya toplantısında konun ele alınacağını söyleyerek "ilerleme sağlanamazsa, son hali 1999'daki AGİT İstanbul zirvesinde verilen AKKA'daki taahhütlerini bitirebileceklerini'' söyledi. Putin'in zehir zemberek açıklamaları, NATO'yu da harekete geçirdi. Genel Sekreter Scheffer," Putin'in sözlerine açıklık getirilmesini beklediğini" söyledi.

'İŞİMİZE KARIŞIYORLAR'
2008'de görevi biten Putin "Bir dahaki ulusa seslenişi yeni başkan" yapacak diyerek yeniden aday olacağı iddialarına da son noktayı koydu. İç politikaya ilişkin değerlendirmelerinde de üstü kapalı olarak ABD'ye yüklendi. "Bazı güçler demokratik söylemler kullanarak Rusya'yı eskiye çevirmek istiyor. Eskisi gibi zenginliklerimizi yağmalayıp, kirli yöntemlerle etnik çatışmalar çıkarmak istiyorlar..." dedi, engel olmak için sert yasalar çıkartılmasını istedi.