kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Vestel, evlerde ve bilgisayarda kullanılacak, su ile çalışan yakıt pillerinin seri üretimi için düğmeye bastı. 2007 sonunda doğalgaz, 2008 sonunda su ile çalışacak piller yıl sonunda evlere girecek..
Vestel, alternatif enerjiler konusunda çalışan Ar-Ge ekibinin geliştirdiği ve yaklaşık bir yıl içinde kitlesel tüketime sunacağı hidrojen bazlı yakıt pilleri ile enerji sistemlerini tanıttı. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Vestel İş Geliştirme ve Stratejik Planlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Cengiz Ultav, hidrojen enerjisi alanında yürütülen laboratuvar çalışmalarının sonlandığını belirterek, söz konusu ürün ve teknolojilerde sertifikasyon sürecinin yakında başlayacağını bildirdi. Ultav, dünyada yaygın olarak kullanılan fosil yakıtların artık tükenme noktasına geldiğini ve dev enerji şirketlerinin artık bu yakıtlara yatırım yapmamasının bunun bir göstergesi olduğunu anlatarak, Zorlu Grubu'nun da alternatif enerjiler konusundaki Ar-Ge çalışmalarına yaklaşık 20 milyon dolar harcadığını aktardı. Ultav, Vestel'in 12 yıllık büyüme stratejisinin ilk yıllarında üretime odaklandığını, diğer yandan da yurt dışındaki bilim ve teknoloji merkezleriyle bütünleşmeye çalıştığını, bugün ise artık temel araştırma alanlarında Türk bilim adamları ve mühendisleri ile Ar-Ge'deki üstünlüğünü sadece elektronik alanında değil, enerji krizine çözüm olacak alternatif enerji sistemlerinde de gösterdiklerini söyledi.

MALİYET DÜŞECEK
Ultav, ileri malzemeler ve alternatif enerji gibi gelişmiş alanlarda yapılacak çalışmalarla büyük katma değerler yaratılabileceğini ve bunun Türk insanının refah seviyesinin artırılmasına büyük katkılar sağlayabileceğini dile getirerek, şunları dile getirdi: "Hidrojen bütün dünyada enerji krizini çözmeye en uygun enerji kaynaklarından biri olarak değerlendiriliyor. Türkiye'nin de sahip olduğu doğal kaynaklarla tam bir hidrojen cenneti olduğunu biliyoruz. Ayrıca, hidrojenin depolanması, emniyetli kullanımı ve ekonomik bir şekilde nakledilebilir hale gelmesinde çok önemli bir fonksiyonu yerine getiren bor türevleri konusunda da dünya rezervlerinin yüzde 60'ına sahip bir ülkeyiz.'' Ultav, geliştirdikleri pillerle enerji ihtiyacının önemli bir kısmının daha ucuz maliyetle ve daha çevreci bir yöntemle karşılanmasının mümkün olduğunu, yapılacak 3 aylık sertifikasyon ve 3 aylık test çalışmalarının ardından, bu pillerin aşamalı olarak vitrindeki yerlerini alacağını bildirdi. Ultav, yakıt pillerinin evde kullanımının mümkün olduğunu, ilk aşama doğalgaz ile çalışacak olan cihazın, daha sonra ilave edecekleri başka bir parça ile tamamen su ile enerji üretecek duruma getirileceğini ve bu sayede bugünkü enerji maliyetinin yüzde 10'u ile aynı enerji ihtiyacının karşılanmış olacağını söyledi.