kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Yunanlılar Türkiye'yi hedef aldı

Yeni Haber
Yunanlılar'ın Osmanlı'dan ayrılışlarını kutlamak için New York'ta geleneksel olarak düzenledikleri yürüyüşte Türkiye hedef alındı.

Bu yılki teması 'Türkiye'de dini özgürlük' olarak belirlenen kutlamalarda, Ayasofya'yı demir parmaklıklar ve kilitler arkasında gösteren maketler taşındı.

Geçen hafta yoğun yağmur yağışı nedeniyle ertelenen yürüyüş dün gerçekleştirildi. On binlerce Yunanlı'nın katıldığı etkinlik yaklaşık 5 saat sürdü. 5. cadde üzerindeki yürüyüş sırasında Türkiye'nin hedef alındığı hareketli platformlar da kullanıldı.

Bir platformda, 'Kıbrıs'ın yüzde 37'si hala Türk işgali altında' mesajı ile KKTC topraklarını kan figürü halinde gösteren harita yer alırken, başka bir platformda Ayasofya demir parmaklıklar arkasında gösterildi.

Başka bir platformda da Ayasofya bu kez de kilitler arkasında tasvir edildi. Bazı TV kanallarının canlı yayınladığı yürüyüşe Yunan din adamları ve sanatçılarının yanı sıra Yunanlılar'a destek veren ABD'li siyasetçiler de katıldı.

Yürüyüşün duyurularında "Kıbrıs'ı kim işgal etti? Ada'nın işgal altındaki topraklarında dini özgürlük var mı? İstanbul'daki Ekümenik Patrikhane kısıtlamalara maruz kalmadan istediğini yapma konusunda özgür mü? Heybeliada Ruhban Okulu açık mı? Din özgürlüğüne evet! Fakat nerede? O halde neden Türkiye'de demiyoruz?" ifadelerine yer verilmişti. Metinlerde İstanbul yerine Constantinople denilmiş, Fener Rum Patrikhanesi de Ekümenik olarak tanımlanmıştı.

(ANKA)