kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
SABAH
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
UFUK SANDIK

Türkler usta şoför peki kazaları kim yapıyor?

Yollar savaş alanı gibi... Gün geçmiyor ki, ölümlü bir kaza olmasın. Trafik kazalarında dünyada ilk 3 ülke arasındayız. Neredeyse her ailenin trafik kazalarında kaybettiği bir ferdi var. Ama, Türk sürücülerin çoğu kendisini usta şoför olarak görüyor. Peki bu kazaları kimler yapıyor ? Herşey de olduğu gibi bunda da dış mihrakların eli mi var?
HDI Sigorta 21 ilde 18 yaş üstü 2 bin 604 kişi ile bir araştırma yaptırmış. Türk halkının trafik ve sigorta alışkanlıklarını belirlemek için yapılan 'Sürücü Bilinci' araştırmasında çarpıcı sonuçlar çıkmış.
Araştırmanın en can alıcı sonucu: Türkiye'de sürücülerin çoğunun toplam sürücü olma süreleri arttıkça kendisini 'usta şoför' olarak nitelendirmesi. 'Kendinizi deneyim açısından nasıl bir sürücü olarak tanımlarsınız' sorusuna yüzde 68 ile 'usta/deneyimli' sürücü yanıtı verilmiş. Bunu yüzde 31.2 ile 'normal/orta derecede' sürücü, binde 8 ile de 'acemi/tecrübesiz' sürücü nitelemesi izliyor. Yani kimse kendini acemi olarak görmüyor. Ancak en yüksek kaza oranı kendisini usta/tecrübeli şoför olarak nitelendiren ve seri/atak bir sürüş tarzına sahip olan sürücüler arasında ortaya çıkıyor.
Araştırmada en önemli verilerden biri, kadın sürücülerin erkek sürücülerden daha ihtiyatlı ve bilinçli otomobil kullandıkları. Araştırmaya katılan kadın sürücülerin yüzde 67.6'sı araçlarını çalıştırdıkları andan itibaren kemer taktıklarını belirtiyor. Kadın sürücülerin yarısına yakını (yüzde 46.5) karlı havalarda yola çıkmamayı tercih ederken, otomobilde mutlaka bulundurulmasına dikkat edilen trafik malzemeleri, kadın sürücülerde ilk yardım çantası ve trafik seti; erkek sürücülerde ise yangın söndürme, zincir, çekme halatı ve takoz olarak sıralanıyor.
Katılan tüm sürücülerin emniyet kemeri takma oranları ise yüzde 20.9'la 'hiç takmam', yüzde 36.7 ile 'arada sırada takarım' ve yüzde 42.4 ile 'her zaman takarım' şeklinde belirleniyor. Daha fazla söze gerek yok. Trafikte usta şoförlere dikkat edin!