kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
SABAH
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Türkler tasarıya tepki gösterir, 3 ayda alışır

DIŞ HABERLER
ABD'nin Los Angeles Times gazetesine konuşan Cumhuriyetçi Kongre üyesi Radanovich, tasarının oylanması halinde mutlaka geçeceğini iddia ederek "Önce tepki gösterir, sonra alışırlar" dedi ..
Sözde soykırım tasarısının en büyük destekçilerinden Cumhuriyetçi Kongre üyesi George Radanovich, ABD'nin Los Angeles Times gazetesine konuştu. Tasarının oylamaya konulması halinde kesinlikle geçeceğini öne süren ABD'li vekil, "Türk hükümeti önce tepki gösterir. Fakat 3 ay içinde bu karara alışır" ifadesini kullandı. Temsilciler Meclisi'nin Demokratların elinde olmasına karşın tasarının kaderinin "Başkan Bush ile Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi arasındaki telefon konuşması"nın sonucuna bağlı olduğunu da söyleyen Radanovich, Bush'un Pelosi'yi telefonla arayarak ulusal güvenliği çıkarları dikkate almasını ve tasarıyı oylamaya sunmamasını isteyeceğini belirtti. Irak ve Suriye gibi konularda Beyaz Saray'ın çizgisinden ayrılabileceğini kanıtlayan Pelosi'nin şimdiye kadar tasarıyı oylamaya koyup koymayacağına ilişkin herhangi bir işaret vermediğine dikkat çeken gazete, Yakın Doğu Politikası için Washington Enstitüsü adlı düşünce kuruluşundan Türkiye uzmanı Soner Çağatay'nın, Pelosi'nin artık tasarıyı çok farklı bir perspektif ile değerlendirmesi gerekeceği sözlerini de aktardı.

BUSH 'SOYKIRIM' DEMEYECEK
Öte yandan Los Angeles Times gazetesi 24 Nisan "Ermeni Soykırımını Anma Günü" törenleri sırasında ABD Başkanı George W. Bush'un "soykırım" kelimesini kullanmayacağını yazdı. Gazete ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın da kelimeyi kullanmadığına dikkat çekip, ifadeler konusunda dikkat edildiğini belirtti. Türkiye'nin bu konuda yürüttüğü yoğun lobi faaliyetlerine de dikkat çekerken tasarıyı engellemeye çalışanların arasında Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates'in de bulunduğunu bildiren gazete, Temsilciler Meclisi'ne bağlı Dış İlişkiler Komitesi'nde de tasarının görüşülmesi için bir tarih belirlenmediğine vurgu yaptı.

YAHUDİ LOBİSİ BÖLÜNDÜ
"Ermeni soykırımı" tasarısı Yahudi lobisini de böldü. Amerikan Yahudi Kongresi'nden David Twersky, Yahudi toplumunun bu tür konulardaki hassasiyetine dikkat çekerken "Ancak hiçbir Müslüman ülkesi Türkiye kadar İsrail'e yakın değil. Bu nedenle çelişkili duygularca felce uğratmış hissediyoruz" diye konuştu. Amerika Siyonist Örgütü Başkanı Morton Klein de, "Yahudi toplumu için doğru olanın, Ermeni soykırımını tanımak olduğuna inanıyorum" dedi. Yahudi kuruluşu Hakaret Karşıtı Birlik Ulusal Direktörü Abraham Foxman da, Yahudi toplumu, tarihin hakemi olmamalı" ifadesini kullandı.