kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

El Kadı'ya 12 yıl hapis istemi

Yeni Haber
Mal varlığı dondurulan ve Türkiye'ye giriş çıkış yasağı konulan Suudi iş adamı Yasin El Kadı adına sahte belge düzenlediği öne sürülen noter başkatibi Sibel Sevim'in, 12 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Sibel Sevim ile Murat Yakupoğlu katılmadı.

Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı İlker Yaşar, İstanbul 35. Noterlik Başkatibi Sibel Sevim'in, yeminli tercüman Murat Yakupoğlu'nun Yasin Abdullah Azizuddin El Kadı'ya ait pasaport ile Mohammed Omar A. Zubair'e ait pasaporta ilişkin yaptığı tercüme işlemlerini 2 Nisan 2004 tarihinde onayladığını kaydetti.

Aynı gün Sevim'in 2 şirkete ilişkin olarak Zubair'in imza beyannamelerini de onayladığını belirten Yaşar, El Kadı'nın Türkiye'ye girişinin yasaklanmasından önce Beyoğlu 36. ve Eyüp 3. noterliklerinde yaptığı işlemlerdeki imzası ile Sevim'in onayladığı işlemlerdeki imzasının Adli Tıp Kurumu tarafından incelendiğini anlattı.

Bu konuda verilen raporda, önceki işlemlerdeki imza ile Sevim'in onayladığı beyannamelerdeki imzaların aynı elin ürünü olmadığının bildirildiğini ifade eden Savcı Yaşar, El Kadı'nın Türkiye'ye en son 28 Ağustos 2001 tarihinde Atatürk Havalimanı'ndan giriş yaptığını, 31 Ağustos 2001 tarihinde de ayrıldığını, bundan sonra giriş yaptığına dair kayıt bulunmadığını vurguladı.

Cumhuriyet Savcısı İlker Yaşar, El Kadı'nın Türkiye'deki mal varlıklarının 22 Aralık 2001 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile dondurulduğunu, 24 Temmuz 2003 tarihi itibariyle de Türkiye'ye girişinin yasaklandığını, bu yasağın halen sürdüğünü belirterek, El Kadı'nın dava konusu işlemler yapılırken huzurda imza atmadığının, sanık Sevim'in huzurdaymış gibi işlemleri onayladığının anlaşıldığını bildirdi.

Mohammed Omar A. Zubair hakkında yasak olup olmadığının dosyadan tam olarak tespit edilemediğini, Adli Tıp Kurumundaki imza karşılaştırılmasının da sadece El Kadı hakkında yapıldığını ifade eden Yaşar, Sevim'in bu kişiyle ilgili sahte belge düzenlediğine dair mahkumiyetine yeterli delil bulunmadığını anlattı.

Murat Yakupoğlu'nun sadece tercüme yaptığı, söz konusu kişiler hakkında Türkiye'ye giriş yasağı olup olmadığı konusunda bilgisinin bulunamayacağını belirten Savcı Yaşar, bu sanığın beraatına karar verilmesini istedi.

Savcı Yaşar, El Kadı'ya ilişkin işlemlerden dolayı İstanbul 35. Noterlik Başkatibi Sibel Sevim'in, ''sahte resmi evrak düzenlemek'' suçundan 4,5 ile 12 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.Duruşma, sanıkların ve avukatlarının esas hakkındaki savunmalarını
hazırlamaları için ertelendi.


AA