kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

AB soykırıma çerçeve çizdi

Fikret AYDEMİR / BRÜKSEL
AB "Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı ile Mücadele Çerçeve Karar Taslağı"nı kabul etti. Kabul edilen çerçeve kararıyla, soykırımı inkâra 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesinin yolu açıldı..
AB ülkeleri için ırkçılık ve yabancı düşmanlığı konusunda asgari düzeyde standart oluşturmayı amaçlayan "ırkçılık ve soykırım" çerçeve kararı kabul edildi. AB üyesi ülkelerin adalet ve içişleri bakanları Lüksemburg'da taslağa onay verdi. AB Dönem Başkanı Almanya'nın "Almanya'nın özel tarihsel sorumluluğunu" dikkate alarak, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı ile mücadele için hazırladığı çerçeve kararında, "insanlığa karşı suçlar ile savaş suçlarını alenen hoş görme, inkâr etme ya da hafife almayı; ırk, renk, din, etnik ya da milli kökeninden dolayı bir kişi ya da gruba yönelik şiddet ve nefreti cezalandırmayı" hedefliyor. Çerçeve kararında, Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Nürnberg Mahkemesi tüzüklerine atıf yapıldı. Kararda, "Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi kararlarının 6., 7. ve 8. maddeleri ile Londra Anlaşması'na göre olayların soykırım olup olmadığına karar verileceği" belirtildi.

SOYKIRIMI REDDE CEZA

Özellikle, İngiltere, Danimarka ve İsveç gibi ülkelerin girişimleriyle, bağlayıcı olmaktan çıkartılan çerçeve kararında, ifade özgürlüğü konusuna yapılan vurgu artırıldı. Kararda, uluslararası bir mahkeme tarafından soykırım olarak nitelendirilmemiş olayların da ulusal mahkeme kararlarıyla soykırım sayılarak, bunları kabul etmeyenlerin bir yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasının yolu açıldı. Sözde 'Ermeni soykırımı'nın yer almadığı karar Avrupa Ermeni Federasyonu tarafından 'utanç kaynağı' olarak nitelendirildi.

'BBC TÜRK DÜŞMANLIĞI YAPIYOR'

Öte yandan İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu (ITDF) 29 Mart 2007 akşamı Ermeni iddialarını dile getiren "Screamers" adlı belgeseli yayınladığı için BBC'ye karşı bir kampanya başlattı. ITDF, belgeselle BBC'nin Türk düşmanlığı yaptığını ve saygınlığına gölge düşürdüğünü ifade etti.