kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC

Metal fiyatları dünya ekonomisi durmak bilmeyince tavan yaptı

Furkan ALP- EKONOMİ
Bakır fiyatları şubat ayından bugüne yüzde 48 yükseldi. Özellikle Çin, Asya ve Avrupa ekonomilerindeki büyüme bakır fiyatlarını dün ton başına 7 bin 749 dolara yükseltti..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bullet
Metal fiyatları dünya ekonomisi durmak bilmeyince tavan yaptı
Dünya ekonomilerinde beklenenin üzerinde yaşanan sağlıklı büyüme uluslararası metal fiyatlarında tarihi seviyelerin görülmesine neden oldu. Geçtiğimiz mayıs ayında tavan yapan metal fiyatları, bu yıl özellikle Çin, Asya, Avrupa ve ekonomik durgunluğa girme tehlikesi ortadan kalkan ABD'nin sağlıklı büyüme rakamları, sınırlı ham madde ve stoklara paralel olarak yükselmeye devam ediyor. Uluslararası piyasalarda işlem gören metallerden en belirgin artışı kaydeden bakır oldu. Özellikle Çin'in küreselleşme sürecinde dışarıya açılması ile hareketlenen bakır fiyatları, Çinli inşaat şirketlerinin artan bakır talebi ile şubat ayından bugüne yüzde 48 oranında değer kazandı. Londra Metal Borsası'nda işlem gören bakır dün ton başına 7 bin 749 dolara kadar yükseldi. Dünyanın üçüncü büyük bakır rezervine sahip olan Endonezya'daki Grasberg madenindeki grev tehlikesi ile üretimin etkileneceği endişesi de bakır fiyatlarının yükselmesinde etkili oldu.

ÇİN'DEN REKOR İTHALAT
Sektör analistleri bakır fiyatlarının 2007'de pound (0.450 gram) başına 3 dolara kadar yükselebileceğini belirtirken, yılın ikinci yarısı için olumlu senaryolar beklediklerini söylüyor. Çin'in bakır talebinin yüzde 8 oranında artarak 4.2 milyon tona ulaşmasını öngören uzmanlar, geçtiğimiz mart ayında Çin rekor bakır seviyede bakır ithal ettiğine dikkat çekiyor. Gelişmekte olan ekonomilerin de artan talepleri olduğunun altını çizen analistler, özellikle Avrupa'daki sağlıklı büyümenin piyasaları olumlu etkileyeceği görüşünde birleşiyor. Uluslararası metal borsalarında işlem gören diğer metaller de benzer bir tablo söz konusu. Nikel, dün yüzde 2.4 değer kazanarak 4 bin 765 dolara yükseldi. Aluminyum ton başına 2 bin 225 dolardan işlem görürken, teneke ise dün yüzde 3.2'lik artışla ton başına bin 465 dolardan işlem gördü. Altın ise ons başına 688 dolardan işlem gördü.