kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Cisco Merkezi ve Doğu Avrupa Bölge Direktörü Kaan Terzioğlu "Türkiye'de internet rakip ülkelere göre 85 kat daha pahalı" dedi..
"HIZLANMALIYIZ, ama yolda engebeler var." Cisco'nun en güçlü yöneticilerinden biri olan Kaan Terzioğlu'nun Türkiye'deki bilişim teknolojisi yatırımları ve yeni iş alanlarıyla ilgili temel görüşü böyle özetlenebilir. Cisco Merkezi ve Doğu Avrupa Bölge Direktörü olan Kaan Terzioğlu, toplam 11 ülkedeki faaliyetlerden sorumlu. Ama bu ülkeler arasında Cisco en büyük büyüme hevesini Türkiye'de duyuyor. Bunu pek çok kişi Terzioğlu'nun güçlü kariyerine ve ülkesiyle ilgili öngörülerine bağlıyor. Onunla konuşunca anlıyorsunuz ki kabuğunu kırmaya çabalayan küçük ve orta ölçekli şirketler eksenindeki ağ teknolojisi yatırımlarında pek çok şey, hükümetin ve bürokrasinin önümüzdeki dönemde performansına bağlı.

REKABET ZOR
Mesela, Türkiye'nin de içinde yer aldığı gelişmekte olan pazarlarda geniş bant gelişmiş pazarlardan 85 kat daha pahalı! Bu tür eşitsizlikler varken dünya nasıl düz hale gelebilir ki? Bugün Türkiye'de küçük ölçekli bir işletmenin internete erişerek Kaliforniya'daki bir şirketle aynı maliyetle rekabet etmesi mümkün değil." "Türkiye'de hangi ana engellerden söz edilmeli?" "Birincisi geniş bant erişimidir. İkincisi, elektrik maliyetleri ve elektriğe ulaşma. Tabii ki bu elektriğin kaliteli olması gerekir, voltaj oynak olmamalı, elektriğin sürekliliği ve kalitesi bir data merkezi için fabrikadan daha hayatidir. Üçüncü engel, yüksek vasıflı işgücünde. Türkiye'deki en büyük iş açığı burada denebilir: Yaklaşık 35 bin açık iş vasıflı adam bekliyor ve bu açık hızla artacaktır." "Neden artacak? Eğitim eksikliği mi?" "O da var. Ama aynı zamanda vasıflı işgücü dışarıya kaçıyor, onu da hesaba katmak lazım. Vize zorlukları nedeniyle aslında Türkiye şanslı, zira birçok kişi Türkiye'yi bu yüzden terk edemiyor." "Peki girişimcilik kapasitesi de sorun değil mi?" "Evet, bir engel de budur. Eğer ülkede iş yoksa, eğittiğiniz kişileri göçlerle kaybedersiniz. Genç girişimciler nasıl etkin olabileceklerini, nasıl iş büyüteceklerini, büyüme için nasıl fonlar temin edebileceklerini ve zamanı gelince nasıl şirket satacaklarını bilmek zorunda."