kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Mehmet Ali Şahin
Özürlüye vergi affı önerisine red geldi
CEMALETTİN GÜRSOY
2022 Sayılı yasaya göre maaş alan 36 bin 200 özürlünün borçlarına af getirilmesi için yapılan kanun önerisi Devlet Bakan Mehmet Ali Şahin tarafından kabul edilmedi..
2022 Sayılı yasaya göre maaş alan özürlüye 2005 yılından itibaren "haksız kazanç elde ettikleri' gerekçesiyle Emekli Sandığı tarafından geriye doğru olarak yüzde 50 faizle borçlandırılmıştı. Hiç bir işte çalışmayan ve aldıkları özürlü maaşı da kesilen özürlüler borçlarını ödeyemez hale geldiklerinden, Sivil toplum örgütleri ve CHP İstanbul milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve 5 milletvekili tarafından verilen af kanunu Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin tarafından kabul edilmedi. Bakan Şahin red gerekçesini "... borçlardan kaynaklanan mağduriyetleri gidermeyi amaçlayan af uygulamalarının gerekçesi ve amacıyla örtüşmeyen bir uygulamaya yol açacağı ve bu yolla idareyi yanıltmaya yönelik eylemlerin teşvik edilebileceği değerlendirildiğinden, teklifin uygun görülmedi" şeklinde açıkladı. 2004-2006 yılları arasında 2022 Sayılı Yasa'ya göre ayda 67 YTL yardım alanlar ve ebeveynlerinin sağlık karnesini kullanan özürlüler, "haksız kazanç elde ettikleri' gerekçesiyle Emekli Sandığı tarafından geriye doğru olarak yüzde 50 faizle borçlandırılmıştı. Bu uygulamayla ayda 67 YTL (önceki zamsız maaş) özürlü maaşı alan bir kişi, çalışmaya başladığını bildirmemişse geriye dönük olarak cezalarla karşı karşıya kalmıştı. Aynı şekilde anne veya babasının sağlık karnesi ile ilaç alması durumunda da özürlü maaşı kesilerek yine aynı ceza gündeme geldi. Emekli Sandığı kendisinden özürlü maaşı alan bu durumdaki 36 bin 200 kişi hakkında yasal işlem başlatmış ve yıllık yüzde 50 faizle alacaklarını tahsil etme kararı almıştı. Sandığın bu uygulaması hiç bir geliri olmayan ve geçim sıkıntısı yaşayan özürlü vatandaşları zor durumda bıraktı.

36 BİN KİŞİ İCRALIK
Gazetemizi ziyaret eden spastik engelli Sinan Kaya, 2004 ile 2006 yıllara arısında iki yıl geçici işte çalıştığını belirterek, "Bu sırada Emekli Sandığı'na bunu bildiremem gerekiyormuş. Ama ben böyle bir şey yapmam gerektiğini bilmiyordum. Geçtiğimiz günlerde bana bir yazı gönderildi ve iki yıl içinde aldığım toplam 1.975 YTL özürlü yardımı geriye dönük olarak yüzde 50 faizi ile isteniyor. Ben bu parayı ödeyecek güçte değilim. Üstelik şimdi işsizim" diyor. Durumunu bize yazı ile bildiren bir başka vatandaş da, "Benim 2 özürlü çocuğum var. Hiçbir sosyal güvenceleri yok. Mecburen kendi sağlık karnem üzerinden ilaçlarını aldım. Sandık'tan gelen bir yazıda, 'çocuğunuz özürlü maaşı aldığından sandığımızdan tedavi ücretleri ödendiği anlaşılmıştır. Bu tutarı yasal faizi ile birlikte (yüzde 50) ödeyiniz' deniliyor. Ben şimdi ne yapacağım?" diye durumunu anlatıyor. Türkiye Sakatlar Derneği Genel Sekreteri Kenan Özüdoğru yaptığı açıklamada "devlet özürlü maaşı bağladığı kişiye yasa gereği yeşil kartını da vermek zorunda. Ancak bu nedense ihmal edildiği için özürlü maaşı alan sağlık güvencesinden yoksun yaşamak zorunda kalıyor. Devletten, 67 YTL gibi cüzzi bir yardım alan üyelerimizin ödeme gücü olmadığından Emekli Sandığı'nın borçları tahsil etmesi imkansız. İlla borçlar tahsil edilecekse özürlü işçi çalıştırmayan firmalardan kesilerek fona aktarılan paralardan bir defaya mahsus tahsil etsinler."