kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Gelişmekte olan ülkeler IMF ve Dünya Bankası toplantılarında kazan kaldırdı. Ülkeler IMF'in kota sistemini eleştirerek sanayi ülkelerini statükoculukla suçladı..
ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın yıllık bahar toplantıları Asya ve Güney Amerika'nın yükselen ekonomileriyle batılı sanayi ülkelerinin çatışmasına sahne oldu. Globalleşmenin getirdiği rüzgârı arkasına alan gelişmekte olan ülkeler, IMF'in uygulamakta olduğu kota sistemine karşı çıkarak uygulamanın mevcut ekonomik koşullar dikkate alınarak yeniden elden geçirilmesi gerektiğini savundu. 185 ülkenin üye olduğu IMF'te ülkeler sahip oldukları kota payı oranında söz hakkı oluyor. Kurumun izleyeceği politikalar ise kotası yüksek olan ülkelerin isteği doğrultusunda şekilleniyor.

KOTA YÜKSELMELİ
Ancak başta Asya ve Güney Amerikalı ülkeler olmak üzere ekonomisi yükselmekte olan ülkeler artık bu uygulamayı sineye çekmeye niyetli değil. Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega yaptığı açıklamada Hollanda ve Belçika gibi ülkelerin bile global ekonominin devleri olma yolunda hızla ilerleyen Brezilya, Çin ve Hindistan gibi ülkelere kıyasla daha yüksek ülke kotasına sahip olduğuna işaret ederek bunun değişmesi gerektiğini savundu.

DEVİR DEĞİŞTİ
Guido gelişmekte olan ülkelerin ekonomik alanda gösterdikleri başarıların sanayi ülkeleri tarafından göz ardı edilmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyerek, "IMF bünyesinde bulunan bazı ülkeler 40-50 yıl öncesinin statükosunu korumaya çalışıyor. Bu ülkeler o dönemlerde ekonomik koşullar gereği önemliydi, ancak artık devir değişti" dedi.