kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
OKS başvuruları yarın son
Yeni Haber
Fen, Anadolu ve sosyal bilimler liseleri, özel okullar, polis kolejinde okumak isteyen öğrenciler ile devlet parasız yatılı okuyacak ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin katılacağı Ortaöğretim Kurumları Sınavı'na (OKS) başvurular yarın sona eriyor.

Sınav ücretini yatırmış olan adaylar, başvurularını bireysel ya da okuldan randevu alarak yarına kadar yapabilecekler. İlköğretim son sınıf öğrencilerinin katıldığı tüm sınavların birleştirilmesi dolayısıyla OKS'ye başvuracak öğrencilerin başvuru koşulları ve diğer ayrıntılara dikkat etmesi gerekiyor.

2007-2008 öğretim yılında resmi ve özel fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu öğretmen liseleri, Anadolu meslek liseleri, Anadolu teknik liseleri, Anadolu imam-hatip liseleri ve sağlık meslek liselerinde okumak isteyen öğrenciler OKS'ye katılacak.

Ayrıca, polis kolejinde öğrenim görecek öğrenciler ile Türkiye Özel Okullar Birliği'ne bağlı merkezi sistem sınavıyla öğrenci alan özel okulların öğrencileri ve parasız yatılı okumak isteyen 8. sınıf öğrencileri de bu sınava başvurabilecekler.

Başvuru ve yerleştirme ile ilgili işlemlere ait açıklama ve kurallar, 2007 Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı ile Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı e-başvuru kılavuzlarında yer alıyor. Adaylar, bu kılavuza Milli Eğitim Bakanlığının www.meb.gov.tr internet adresinden ulaşabilecekler.

BAŞVURU İŞLEMLERİ

Sınav başvurularının yapılabilmesi için öncelikle adayın e-okul sistemine kayıtlı olması gerekiyor. OKS'ye başvuru işlemleri bu yıl, http://www.meb.gov.tr ile http://oks2007.meb.gov.tr adreslerinden ''bireysel'' ya da ''okuldan'' olmak üzere iki şekilde yapılabilecek. Başvuru işlemleri, bankaya sınav ücreti yatırıldıktan 1 gün sonra bireysel ya da okuldan yapılabilecek.

Bireysel veya okuldan başvuru yapıldıktan sonra başvuruların geçerli sayılabilmesi için okul müdürlüğü tarafından sistemden elektronik onaylama yapılması gerekiyor. Başvurunun resmiyet kazanması ve geçerli olması için veliler, okul müdürlüğünün kendilerine verilen görüşme günü ve saatinde okula adayın T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğrafı, sınav ücretini yatırdığı banka dekontu, başvuru talep formu ile gelerek başvuru ve onaylama işlemlerini yaptıracaklar.

Okul müdürlüğünce elektronik ortamda onaylanan ''başvuru kayıt formu''nun bilgisayar çıktısı alınarak, veli tarafından imzalanacak ve okul müdürlüğünce onaylanacak. Başvuru kabul formunun aslı okulda saklanacak ve bir örneği adayın velisine imza karşılığı verilecek.

Açık İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören adaylar ile yurt dışından başvuran adaylar ise başvurularını bireysel başvuru olarak yapacak.

ÖZÜRLÜ ADAYLAR

2007 OKS'de özürlü adaylar için yeni bir uygulamaya gidilecek. Adayların, merkezi sistemle yapılan sınavlarda mağdur olmamaları, sınav hizmetlerinin daha etkin ve sağlıklı yürütülebilmesi, eğitimde fırsat eşitliği sağlanabilmesi için Özürlü Sağlık Kurulu Raporu'nda tanımlanan özür guruplarına göre sınav uygulaması sırasında düzenlemeler yapılacak.

Görme özürlü adaylara sınavda 30 dakika ek süre verilecek. Üst bedenini kullanamayan ve işitme özürü olan adaylara ise talep etmeleri halinde sınavda 30 dakika ek süre verilecek.

TEK PUAN

Adaylar hangi sınavı seçerlerse seçsinler, tüm adaylar için 2 tür puan hesaplanacak.Her iki puan türü (TM ve MF) için ağırlıklı standart puanlar hesaplandıktan sonra her aday için İlköğretim Başarı Puanı belirlenecek.

ÖZEL OKULLARA BAŞVURULAR

Özel okullar için başvurularda farklı bir yöntem izlenecek. Türkiye Özel Okullar Birliği'ne bağlı okullarda öğrenim görmek için bu sınava başvuran adayların işlemleri, bu kurum tarafından yayınlanan kılavuzda yer alıyor.OKS, Milli Eğitim Bakanlığınca 10 Haziran 2007 tarihinde saat 10.00'da gerçekleştirilecek.

(AA)