kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR
Türk sineması küllerinden yeniden doğdu
Sinema, Türkiye'de endüstriye dönüştü mü? Bu konuda sinemaya gönül verenlerin kafası karışık. Bir kısım sinemasever "Hayır, dönüşemedi," diyor. Onlar, sinemanın kaderini fason iş yapan konfeksiyon atölyelerine benzetiyor. Diyorlar ki, "Sinema işletmecileri, sinemadan kazandıkları parayı sinemaya yatırmadı. Başka işlere el attıkları için yanlış yaptılar ve sinemayı boğdular."
Bir bölüm sinemasever ise inatçı, "Yeşilçam küllerinden yeniden doğuyor," diye diretiyor.
Kim ne derse desin! Rahmetli Turgut Özal, sinemanın harcını kardı! Türkiye'yi kapitalist dünyaya entegre etme çabasını sürdürürken, Türk halkını alışveriş merkezleriyle tanıştırdı. İşte o dönem Türk sineması tarihinde milat oldu. Bitik ve yitik Türk sineması, endüstri olma yolunda ilk adımı attı.
Bugün endüstrinin itici gücü "Made in Turkey" imzalı filmler. Finansman kaynağı ise Wall Street'in dev fonları. Eğlence endüstrisine yatırım yapan ' özel yatırım fonları' var olduğu sürece yeni Yeşilçam bangır bangır geliyor!!!
Hoşgelsin!
Niye mi? 2001 yılında sinema salonları, 71 milyon dolar ciro yaparken, 2006'da 35 milyon kişi film izledi ve 250 milyon dolar ciro elde edildi. Daha ne olsun!
AFM Sinemaları Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Akdemir'e göre, Türk filmleri, sinemayı patlattı. Bu haliyle Türk sineması Fransa'yı bile solladı. Türkiye'de 1300 sinema salonu var. Bu salonlarda oynayan filmlerin yüzde 51'i artık yerli. Daha beş yıl önce Türk filmlerinin oranı sadece yüzde 10'du..
Başdöndürücü bir gelişme...
Sinemacılar, "Fransa'da yerli film oranı yüzde 41," diyor.
Eh, bu hızlı hareket Türk sinema işletmelerini de çok cazip hale getiriyor. Yabancı fonlar ortaklık yapmak için hisse alıyor.
Bugün 157 sinema salonuyla sektörün en büyüğü olan AFM'nin yüzde 52'si halka açık. Hisselerin yüzde 38'i İMKB'de işlem görüyor. Büyük bölümü Moon Capital'in portföyünde. Ayrıca yüzde 14 hisse de AIG'ye satılmış.
Eh, AFM çalışır da 87 salonu olan Mars durur mu? Durmaz durmasına da, hatırlatalım, Mars deyip geçmeyin! Şirketin iki ortağı, Muzaffer Yıldırım ile Ümit Utku'nun oğlu Menderes Utku, yüzde 50 hisseyi kısa bir süre önce İş Risk Sermayesi kanalıyla Colony Capital'e sattı. Şimdi sırada 86 sinema salonu olan Tüze ile 25 salonla sinemaya heyecanla giren ama daha sonra geri plana çekilen Alarko Holding var.
Üstelik Türkiye, konumuyla sinemada bölge liderliğine oynuyor. Kuzey Irak ve Suriye'den talep yok ama Ukrayna, Romanya ve Türk Cumhuriyetleri'nden sinemacılara "Salon açın" teklifi geliyor.
Sinema işletmecileri, sinema endüstrisini kurumsal holdinglerin büyüteceğini düşünüyor ve Güney Kore Modeli üzerinde duruyor. Güney Kore'nin en büyük şirketi Samsung, aynı zamanda dev bir sinema işletmecisi. O halde gelecekte Vestel ve Arçelik bu alanda ne yapabilir? Merak ediyorum.
Ancak ortada bir sorun var. Türkiye'nin 81 ilinin yedisinde hâlâ sinema salonu yok. Ardahan, Bayburt, Bitlis, Gümüşhane, Iğdır, Kilis ve Şırnak salon bekliyor.
İnsan üzülüyor. Salonsuz il Türkiye'ye yakışmıyor.
O yüzden Kilisli eski Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'e naçizane bir önerim var. Lütfen, Kilis'e bir sinema salonu açılması için öncü olun.