kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
MAHMUT ÖVÜR
Siyaset kulislerinde Büyükanıt yankısı
Son günlerde birbiri ardına gelen olaylar ve açıklamalar siyaset kulislerini bir hayli hareketlendirdi. Çünkü geleceğimizi etkileyecek bir siyasi süreçten geçiyoruz.
Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın konuşmaları ne anlama geliyor?
Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün son dakika açıklamaları nasıl yorumlanmalı?
Bugün Ankara'da ADD'nin düzenlediği miting ileriye yönelik nasıl bir sonuca yol açar?
Ve tabii ki bu gelişmeler ışığında cumhurbaşkanlığı konusu nasıl değerlendirilmeli?
Elbette bu soruların tek bir cevabı yok. Biraz da nereden baktığınıza bağlı olarak birkaç versiyonlu cevap vermek mümkün.
Çoğunluk, Genelkurmay Başkanı'nın konuşmasını makul ve çerçevesi iyi çizilmiş bir konuşma olarak yorumladı. Hatta AK Parti çevresi, bugünkü yürüyüş öncesi bu açıklamaların tansiyonu biraz düşürdüğü ve cumhurbaşkanlığı konusunda gerginliği azalttığı kanısında.
CHP'liler ise daha çok konuşmanın bir "muhtıra" niteliği taşıdığı kanaatinde.
Bir CHP'li şöyle diyor: "Genelkurmay Başkanı açıkça tarif etti, 'sözde değil özde laik' bir cumhurbaşkanı. Bu sözün kime yönelik olduğu açık değil mi? Başbakan da bunu anladı ve aday olmayacak. Yarınki yürüyüş ise bu ülkede cumhuriyetçilerin gücü açısından bir dönüm noktası olacak."
DYP kulislerinde ise son günlerde yaşananlar şöyle yorumlanıyor:
"Genelkurmay Başkanı'nın açıklamaları hukuka olan inancı yansıtıyor. Ama Erdoğan'a da 'Sen cumhurbaşkanı olamazsın, biz bu işle ilgiliyiz' dedi. Hilmi Özkök ise konuşarak Yaşar Paşa'nın daha da keskinleşmesini önledi. Yarınki yürüyüşe gelince, çok elitist kaldı. Katılım abartılı olmayacaktır."
Sosyal demokrat bir siyasetçi de olup bitenleri şöyle değerlendiriyor:
"Genelkurmay Başkanı çok dikkatliydi. Benim gördüğüm, özellikle ABD'ye karşı altı çizilecek bir tavır sergiledi. Haklılığı haksızlığı bir yana sert bir tavırdı. Aslında trajedi şu: Genelkurmay Başkanı konuşurken bütün Türkiye'nin ekran başına kilitlenmesi. Bu durumun kendisi demokrasi ile bağdaşmıyor. Hilmi Özkök'ün açıklamasını ilginç ve düşündürücü buldum. Bir bakıma iddiaların da palavra olmayacağını işaret etti. Yürüyüşe gelince, çok kalabalık olacak. Bunu duyuyorum. İnşallah provokasyon anlamında kötü bir şey olmaz."