kapat
01.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
İşte halimiz..

Enerji Bakanı Zeki Çakan bombayı patlattı.. "Ey halkımız işte size bir müjde; Diyarbakır-Ergani'de günde 500 varil petrol verecek bir kuyu bulduk.." Bakan bey, bu kuyu, dört bir yanı zaten Türkiye'nin önemli oranda petrol çıkardığı bölgenin tam ortasında.. Bu nedenle eğer o kuyudan petrol çıkmasaydı, haber olurdu.. Geçelim..

Bazı gazeteler de bu olayı, "Sanki Türkiye'nin artık petrol ithal etmek zorunda kalmayacağı tarihi bir olay sanarak" kocaman kocaman puntolarla yayınladılar.. Bir de Suudi kalitesi attık ortaya.. Tam oldu.. Sanki Suudi Arabistan gibi olduk sandı millet..

El insaf beyler, el insaf.. Zeki Çakan bu mütevazı buluştan "Siyasi rant" elde etmek istemiş olabilir.. Bir siyasetçi o.. Ama, biraz merak edip araştırsak, Türkiye'nin ciddi bir petrol politikası olmadığını hemen görebileceğiz..

İşte gerçek tablo: 1990 yılında yurt içinde petrol arama çalışmalarına 200 milyon dolar ayırmış olan Türkiye, 2002 yılında bunu 28 milyon dolara düşürmüştür.. Türkiye'nin yıllık petrol üretimi 1991 yılında 3.3 milyon ton iken, 1999 yılında 2 milyon tona düşmüştür.. Türkiye tükettiği petrolün sadece yüzde 11'ini üretebiliyor..

Adama gülerler Zeki Çakan bey.... Şimdi bizim Bakan Çakan, bu gerçeklerle uğraşıp, bunlara çözüm bulacağı yerde, günde 500 varil ile sanki "Türkiye kurtulmuş" gibi konuşuyor..

Sayın Bakan; bütün dünyada TPAO gibi şirketler, örneğin BP, Mobil, Shell, "Dikey entegrasyon" türü yapılanma içindedir. Nedir bu? Bu, arama, üretim, rafinaj, dağıtım ve pazarlamanın tümünün o şirket tarafından yapılmasıdır.. Bizde ise arama ve üretim yani masraf TPAO'da, ama taşıma Botaş'ta, rafine işleri Tüpraş'ta, dağıtım ise Petrol Ofisi'nde.. Böylece de, TPAO'nun yaptığı yatırımların karşılığı para kazanma olanağı ortadan kalkmış oluyor.. Bir Enerji Bakanı olarak kendisi, "TPAO için yılda 28 milyon dolara nasıl evet dedi?" anlamak mümkün değil.. Sayın Bakanımız; bu para ile karada ancak 10 kuyu, denizde ise 1 kuyu açabilirsiniz.. Hepsi bu.. Hani bunun jeolojik ve jeofizik çalışmaları?

Bakan Çakan, Köy Hizmetleri'nden getirip hem Müşteşar Yardımcısı, hem de TPAO Genel Müdür Vekili yaptığı dostu Kenan Veziroğlu ile bu işin altından nasıl kalkacak? Köy Hizmetleri ile petrolcülüğün ne alakası var sayın Bakan? Alın size bir başka isim; Miray Göksu.. Enerji Bakanlığı'ndaki görevlerinin yanına bir de TPIC Yönetim Kurulu Başkanlığı eklenen, 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in kızı.. O da, yakın bir arkadaşının eşi olan Şefik Vural isimli beyi, 3 kademe birden zıplatıp, Genel Müdür Yardımcısı yaptı..

Koskoca TPAO'da, petrol mühendisi, jeofizik ve jeloloji mühendisleri bitti mi ki, son derece ihtisas isteyen böylesine hayati bir konuda, petrol ve doğalgaz ile uzaktan yakından ilişkisi olmayan insanları bu görevlere getiriyorsunuz? Oldu olacak, beni de getirin bari bir göreve.. Battı balık yan gider misali, nasıl olsa babamızın çiftliği değil mi orası? Ereğli Demir Çelik'te Yönetim Kurulu Başkanlığı da istemiyoruz Miray hanım.. Sadece Bakanlık'ta bir görev, o kadar..

Sonra gelsin soru: "Ne olacak bu Türkiye'nin hali?" Enerji Bakanlığı'na bak ve anla...



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır