kapat
01.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

'MAVİ-IŞIN' GELİYOR : DVD'LER ÇÖPE

Daha iki hafta önceki yazımda, yakın bir gelecekte DVD yazıcıların yeni alınacak bilgisayarlarda standart olarak bulunacağını öngörmüştüm. Yanlış görmüşüm. Çünkü dünyanın elektronik devleri, Mavi-Işın adını verdikleri, DVD'nin papucunu dama atacak, yeni bir optik disk standardı üzerinde anlaşmışlar, benim bile haberim olmadan!

Bu durumu huzurunuzda protesto ediyor ve yeni disk hakkında NewScientist dergisinde Barry Fox tarafından kaleme alınmış bir yazıyı sizlere aynen tercüme etmekte bir beis hissetmiyorum:

DVD'NİN HALEFİ AÇIKLANDI

19 Şubat 2002
Dünyanın Dokuz Büyükler diye bilinen elektronik şirketleri kibirlerini bir yana bırakarak, yeni nesil video ve bilgisayar optik kayıt diski için, Blue-Ray (Mavi-Işın) adını verdikleri tek bir standart üzerinde anlaştılar. Tüketici için sevindirici olsa da, herbirinin ayrı yöntemlerle geliştirmeye çalıştıkları kaydedebilir DVD sistemlerini tehlikeye atmış oldular.

Mavi-Işın'ı Hitachi, LG, Matsushita (Panasonic), Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony ve Thomson destekliyor. Sadece DVD'nin mucidi Toshiba ve VHS'ye takılı kalan JVC sessiz.

Yeni sistem okuma ve kayıt için mavi laser kullanacak. Tek yüzlü 12 santimetrelik bir Mavi-Işın diskine 27 GigaByte bilgisayar verisi, 13 saatlik standart televizyon yayını veya 2 saatlik HDTV (Yüksek Çözünürlükte Dijital TV) video kaydı mümkün.

Çalışan prototiplerin deneme gösterileri Philips, Sony ve Panasonic tarafından yapıldı. Birkaç ay içinde üreticilerle lisans anlaşmaları yapılacak ve Mavi-Işın kayıt cihazları önümüzdeki yıl satışa sunulabilecek.

Kötü Haber

Mavi-Işın, piyasaya yeni çıkan, birbiriyle uyumsuz, üç rakip DVD kayıt sistemi olan DVD-RAM (Panasonic), DVD-RW (Pioneer),ve DVD+RW (Philips) için çok kötü bir haber.

Bunların tümü 650 nanometrelik dalgaboylu kızıl ışın kullanıyorlar ve tek yüzlü bir DVD'de sadece 4.7 GB saklayabiliyorlar. TV kayıt süreleri en kaliteli kayıt için bir saat ve düşürülmüş kalitede en fazla iki, üç veya dört saat olabiliyor. Veri kapasitesi bir bilgisayar diskini kesintisiz yedeklemeye yetmiyor. Saniyede 10 Mega bit civarındaki veri aktarım hızı, kaliteli video kaydı için yetersiz.

405 nanometre dalgaboylu bir mavi laser, ışını daha küçük noktaya odaklayabildiği için, 12 santimetrelik aynı boyuttaki bir diske daha fazla veri yazabiliyor. 36 MB'lik veri aktarım hızı HDTV için yeterli. DVD'de olduğu gibi, kayıt disk üzerindeki bir kaplamaya yapılıyor. Mavi-Işın, çok ince, 0.1 milimetre, bir tabakaya kayıt yaparak diskteki yalpalamanın laser ışınının önünü kesmesini engelliyor.

Herşeyiyle Farklı

Panasonic'in çift kat kaplamalı disk önerisiyle, şu anda 27 GB olan kapasite, 50 GB' ye çıkabilecek.

Mavi-Işın grubu halen, diskin çıplak mı yoksa bir koruyucu kartuşta mı olmasının daha uygun olacağını tartışıyorlar.

Şu andaki CD/DVD okuyucu ve yazıcılar, Mavi-Işın diskleri kullanamıyorlar. Eğer tüm CD ve DVD'leri okuyabilmesi istenirse, yeni Mavi-Işın cihazlarının mavi-laserle birlikte kızıl ve kızıl-ötesi laserleri de barındırması gerekecek.

Tokyo'daki bir basın yemeğinde (Hey, bizde niye sadece toplantısı oluyor?) , Philips'ten Chris Buma: 'Disk, boyutu dışında, herşeyiyle farklı' diyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır