kapat
01.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

SORULARA CEVAPLAR

Bir müslüman kaç kez evlenebilir?

Müslüman bir bay ve bayan eşinden boşanmak veya eşi ölmek şartıyla yeniden evlenebilir. Bu türlü boşanan veya eşi ölen bay ve bayanların evlenme sayıları için bir sınır yoktur. Her dul kalma halinde yeniden evlenme hakkına sahip olurlar. Evli olan bir bayan aynı anda başka bir erkekle evlenemez. Evli olan erkeğin, çok ağır şartlar dahilinde ikinci, üçüncü ve dördüncü defa evlenmesine izin verilmiştir. Ancak bu izin savaş sonu erkeklerin azaldığı, ortada çok sayıda dul kadının bulunduğu şartlarda ve benzeri durumlarda verilebilir. Bugün Türkiye'de böylesi şartlar yoktur. İslam'ın amacı tek eşle evlenmeyi sağlamaktır. İslamiyete göre, ulülemrin yani devletin emir ve yasakları da dinen geçerlidir. Müslümanlar devletin kanunlarına uymalıdırlar. Kanunlarımıza göre tek eşle evlenmek esasdır, çok eşlilik yasaktır. Bu yasak dinen de geçerlidir. Asıl mutluluk da tek evlilik ile elde edilebilir.

Bir arkadaşıma iş yaptım. Parasını alamadım. Zekatıma saysam olur mu?

Eğer paranızı alamadığınız kişi fakir ise, zekatınıza sayabilirsiniz. Yok eğer adam fakir değilse, kötü niyetiden paranızı yemiş ise, bu durumda o para batmış, eşkiya almış demektir. Zekata geçmez. Böyle ise, kanun yolları ile paranızı alır ve fakire zekat olarak verirsiniz.

Namazda kapı çalınırsa, namaz bozulup kapıya bakılabilir mi?

Olabilir. Kul hakkı ile Allah hakkı çelişirse kul hakkı tercih edilir. Yani siz namazda iken bir eşyanız çalınsa veya çocuk ateşe doğru sürünse, hemen namaz bozulur, malınız veya çocuk kurtarılır. Sonra namaz tekrar kılınır. Siz namazda iken kapı çalınsa, kapıyı açacak başka kimse yoksa o zaman namaz bozulur, kapı açılır sonra namaz tekrar kılınır. Bunların hiçbir günahı yoktur. Dinin amacı insanlara müşkilat ve zorluk çıkarmak çıkarmak değildir. Kapıyı çalan kişi çok önemli olabilir, açılmayınca da döner gier. Bu da zarara sebep olabilir. Dinde zorluk yoktur.

Çocukken bazı hırsızlık olayları (evden para almak gibi) şu anki hayatıma etki yapar mı?

Hayır, birşey yapmaz. Çünkü çocukluk dönemi iradenin oluşmadığı devirdir. İradenin, aklın olmadığı kimse sorumlu olmaz. Ama çocukları terbiye etmek ve zararlı halden önlemek için bir takım cezalar da verilebilir. Ama çocukluk dönemi hataları, büyüklük dönemini sorumlu hale getirmez. Sizin işiniz iyi gitmiyorsa, sebebi başka yerlerde arayın.

3 Cuma kılmayan kişinin cenaze namazı kılınmazmış. Doğru mu? İşim gereği Cumaya gidemiyorum. Ne yapayım?

Bu uyduruk bir sözdür. Güya insanları Cuma namazına sevk edebilmek için bu türlü yalanlar uydurmuşlardır. 3 cuma namazı kılmayan münafık olur veya cenaze namazı kılanmaz gibi sözler İslam'a iftiradır ve de çok zararlıdır. Çünkü bu türlü sözler insanları bunalıma sokar. Sonra yalan üzerine din bina edilmez. Cuma namazı farzdır, kılmak gerekir, kılmayanlar ise, özürsüz iseler günahkar olurlar. Ama hiçbir zaman münafık olmazlar, namazları kılınmayan kafir olmaz.

Cünüpken ölmenin hükmü nedir?

İnsanın cünüp iken ölmesi, hiçbir özel hükmün doğmasına yol açmaz. Cünüplük mel'unluk veya gavurluk değildir. Cünüp olan insana sadece boyabdesti almak farz olur. O halde iken ölürse, hiçbir şey lazım gelmez. Halkımızın zihninde, cinsel ilişki ve cünüplük bir suç ve mel'unluk gibi algılanıyor. Zina haramdır. Eşlerin ilişkisi sevaptır. O halde ölse ne olur? Cünüplüğün ve ilişkinin büyük bir suç gibi algılanması yanlıştır. Haramlar bellidir, helal fiiller bellidir. Eşlerin ilişkisi hem helal hem de sevaptır. Ruhbanlık zihniyetinde ise cinsel ilişki hepten kötü ve günah görülür. İslam'da öyle şey yoktur. Kaldı ki, ölüye gusül yaptırılmaktadır, ölü yıkamanın anlamı gusül yaptırmaktır.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır