kapat
01.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Sezer'in yetkileri daraltılıyor

Partilerarası Uzlaşma Komisyonu cumhurbaşkanlarının sadece Meclis içinden ve 1 dönem seçilmesine karar verdi. Komisyon Köşk'ün yetkilerini büyük oranda kıstı
Partilerarası Uzlaşma Komisyonu, "radikal" kararlar aldı. Anayasa değişikliği yürürlüğe girdiği taktirde artık Cumhurbaşkanları sadece Meclis içinden seçilecek ve dışardan aday gösterilemeyecek. Cumhurbaşkanları ayrıca, bir dönem için seçilecek ve 7 yıllık görev süresi de 5 yıla düşürülecek. Yeni düzenlemeyle Cumhurbaşkanlarının yüksek yargı üyelikleri ile üniversite rektörlüklerine atama yapma yetkisi de kaldırılıyor.

Uzlaşma komisyonu dün, TBMM Başkanvekili Yüksel Yalova başkanlığında toplandı. Toplantıda ele alınan Anayasa'nın 101, 102, 103 ve 104'üncü maddelerinde şu değişiklikler yapıldı:

ELBİSE DARALDI
* Cumhurbaşkanı'nın Anayasa değişikliklerine ilişkin yasaları halkoyuna sunma, seçimlerin yenilenmesine karar verme, TBMM İçtüzüğünün iptali için Anayasa Mahkemesine dava açma yetkileri ile ilgili fıkralar da diğer maddelerde yer alması nedeniyle 101. madde metninden çıkarılıyor.

* Yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesine uygun olarak Cumhurbaşkanının "Anayasa Mahkemesi üyelerini, Danıştay üyelerinin dörtte birini, Yargıtay Cumhuriyet başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Askeri Yargıtay üyelerini, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi üyelerini, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerini seçme yetkisi kaldırılıyor.

* YÖK üyeleri ile üniversite rektörlerinin seçimiyle ilgili yetkiye üniversiteler ve YÖK'ün özerkliğinin tam olarak sağlanması için son veriliyor. Bu düzenleme ile YÖK ile Köşk arasında Sezer döneminde yaşanan tartışmalarda tamamen ortadan kalkmış olacak.

SALI GÜNÜ KESİNLEŞECEK
Uzlaşma komisyonunda varılan mutabakat ile ilgili olarak komisyon üyeleri gelişmeleri parti grup yönetim kurullarına bildirecekler. Grup yönetimlerinde yapılacak müzakere ve verilecek talimat doğrultusunda da önümüzdeki Salı günü Cumhurbaşkanının yetkileri ile ilgili uzlaşma komisyonunda kesin sonuca varılarak son değişiklik metni hazırlanacak. Uzlaşma komisyonu Anayasanın diğer maddeleri ile ilgili çalışmasını da tamamladıktan sonra varılan son mutabakat metni TBMM Anayasa Komisyonunda ele alınacak ve Genel Kurul gündemine gelecek.

Partilerarası Uzlaşma Komisyonunda sağlanan uzlaşma gereği hazırlanacak Anayasa paketi TBMM Genel Kurulunda da kabul edildiği taktirde çeşitli değişiklikler olacak. Ancak Anayasa değişikliğinin referandumsuz kabulü için en az 367 oy gerekiyor. 330-367 arasında benimsenen bir değişiklik için otomatik olarak referanduma gidiyor. 330'un altında oy çıkarsa da değişiklik reddediliyor.

SEZER'E NE OLACAK?
Cumhurbaşkanlarının görev süresinin 7 yıldan 5 yıla indirilmesi Sezer'in görev süresini de tartışmalı hale getirdi. Bazı hukukçular, Sezer'in 7 yıllığına seçildiğini ve yapılan değişikliğe ek bir madde konulmaması halinde de bu süreyi Çankaya'da dolduracağını savunuyor. Bazı hukukçular ise Anayasa'da yapılacak değişikliğin Sezer'i direk etkileyeceğini belirtiyor ve değişikliğin kabulu halinde Sezer'in görev süresinin 2007 yerine 2005 tarihinde dolacağını savunuyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır