kapat
01.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Sorular sorular

VOLKAN İCİER

Ekonomi alanindaki uzmanliklari tartisilmaz 3 yayin organina gonderdigim bu "ortak" mesajin yanitlanacagini umuyor olmanin utopik birf beklenti olup olmadigini bilmiyorum.f Ancak ogrencilerime yillardir, " En aptal soru , sorulmayan sorudur" dedigime gore , kendi kendimle celiskiye dusmemem gerektigi kanisindayim.

Kimi kanallardaki ekonomi haberlerini , yorumculari , duo'lari, trio'lari izledigimde , kimif ekonomi yazarlarini okudugumdaf algilama guclugum oldugunu dusunur hale geldim : Elbette ki , dolarin degerinin ne olacagini olcupf bicmek , uzerinde matematiksel hesaplar yapmak , piyasa dengelerinin belirleyici olacagini bilebilmek cok engin bir ekonomi bilgisi gerektirir .

Çok onemli bir yorumcu-kose yazarinin gecen ay bu konuda gazetedeki yazisinda, bilir-bilmez konusanlari "cahil" olarak nitelemesi ne kadar onemli bir saptama idi . Zaten bu kadar cok cahilin ve bu kadar az bilgenin olmasi , ana sorunlarimizdan birisi degil mi ?

Bu arada , elbette ben de - itiraf edeyim- o cahillerdenim . Farkindayim ki , uzmanlik alanim olan "dis ticaret konusunda"f yurt disinda ve icinde bankaci yetistiriyor olmam , (Iki buyuk bankamizin genel muduru ve kimi bankalarin genel mudur yardimcilari daha henuz "management trainee" iken ilk dis ticaret bilgilerini benden almislardi ) , Londra'da 4 kitapta imzamin olmasi , Turkiye'de 2 kitabimin olmasi , 7 yil ogretim gorevliligi yapmis olmam , mahkemelerde bilirkisilik yapmam , "2. olmak , hicinci olmaktir" gibi bir garip dusunceyif benimsedigimden yurt disinda dis ticaret hukuku , bankacilik , isletme , pedagoji , felsefef egitimleri alarak kendimi yetistirmeye calismamf , "eski" Citibank ekolunun verdigi ivme ile 19 yıl bankacilik yapmis olmam , European Voice'da kimi mektuplarimin yayimlanmis olmasi , ogrencilerime "21, yuzyilda emek degil , global arti deger yaratan emek kutsaldir" dusuncesini asilamaya calismam , Makyavelizmin ve Oportunizmin insanlik icin veba'dan (eh artik aids demeliyim) daha tehlikeli oldugunu anlatmam"f dolarin degeri konusunda kafamin karisik olmasinaff engel olamiyor . Denilebilir ki , "Sizinki de bir sey mi , bu ulkede parlak kariyere sahip pek cok ekonomist bile serbest piyasa kurallarinin dolarin fiyati icin denge araligini buldugunu , dolara istem olmadigini,f TCMB'nin ozerk , mudahele dusuncesinin bile itici oldugunu , TL'nin kazanmis oldugu degerinf ihracati olumsuz etkilemeyecegini (ki bunu koskoca Dunya Bankasi ve IMF yetkilileri de soyluyor)"f anliyamiyor . Sanirim , bu bana biraz teselli vermeli . Her neysef , sorularimi sorayim da , degerli zamaninizi daha cok almayayim :

1) Su siralarda ekonomik dusunceleri daha yogun olan kimi gruplarin/bankalarin ekonomimize daha cok katkida bulunabilecek noktaya bir an once gelebilmeleri icin Dolarin hic olmazsa yaza degin TL. 1.300.000 civarinda (ve hatta daha da altinda) olmasinin uygun olacagi dogru mu ?

2) TCMB'nin ve Hazine'nin -benim aklimin dogal olarak ermedigi-fkimi makro dengeleri dikkate alarak su andaki kur duzeyinin lehe oldugunu dusundugu izleniminif edindiniz mi?

3) TL'nin su anda olmasi gerekenden fazla degerli oldugu yanlis ve cahilce bir dusunce mi ?

4) Yukaridaki soruya bagli olarak , boyle bir degerlenme olsa bile tehlikeli boyutta olmadigi dogru mu ? Eger varsa , bu degerlenmenin Subat krizi öncesindeki degerlenme ile hic bir benzerlik tasimadigi soylenebilir mi ?

5) Borca dayali oldugu soylenenf "iyilesmenin" kendisini ne zaman amorti edecegini dusunuyo sunuz?f Boyle bir politikanin , 1970'lerden beri "buyuk dalga boylarindan " bir turlu kurtulamayan Latin Amerika ekonomilerine benzeyecegimiz endisesini tasiyanlar cahilce mi dusunuyorlar , yoksa cok mu gamlilar ?

6) Kalkinmamizin temel taslari olmasi gereken ihracat ve turizm icin kur baglaminda canlar ne zaman calar ?

7) Kimi ihracatcilarinf farkli kur isteyecek noktaya gelmis olmasi 1980 oncesinde kalmis olanf boyle bir uygulamanin "hortlamasi" demek midir ?

8) Bu ulkede borsanin asla halkla butunlesemedigi , zaten Ayse teyze ile Mehmet amcanin uc kurusunun -kimi kanallardaki/gazetelerdeki haber ve yorumlar- dikkate alindiginda onemli olmadigi dogru mu ?

9) Pek cokf yorumda dile getirilen , halkinf neredeyse hizla TL'ye gectigi dogru mu ? Merakimdan soruyorum , acaba kimi bankalardakif mevduat profilindef yilbasinda bu yana gorulen -her halde Dolar aleyhine olan-degisiklikler aciklanabilir mi ? (Bu somut veri , TL'ye gecisi daha da hizlandirmaz mi ? ) Yoksa , doviz bufelerinde ve bankalardaki kuyruklarda bekleyenlerf "yastik altindaki" dolarlarini bozdurmak isteyen kisiler mi ?

10)Bu gidisle , Amerikaf Irak'i ne kadar cabuk vurursa Turk Ekonomisindeki tahribatin o kadar az olacagini cunku dolarin firlayacagi deger ile baski altinda tutuldugu deger arasindaki makasin gitgide acilmakta oldugunu soyleyenler icin soylenecek soz bile yok mu ?

11)Yoksa kimileri bu kur konusuna - hosgorun lutfen- fazlaca mi takiliyor ve aslindaf herkes kendi isine mi bakmalif ? Ornegin , politikayi politikacilara , ekonomiyi bilge ekonomistlere mi birakmali ?

Zamaninizi fazlaca aldigimin farkindayim . Ancak , uzmanliginizdan yararlanan bir kisi olarak hosgorunuzu bekledigimi belirtmekten de kendimi alamiyorum . Esenlikler dilerim , efendim .

Derin saygilarimla ,

Volkan Icier

Danisman &Egitmen

Uluslararasi Ticaret&Garanti Mektuplari eposta : vicier@superonline.com

NOT: Uslubum sizi sasirtmasin . Konusma dili ile yazi dili arasindaki makasin cok dar olmasinin psikolojik ve pedagojik acidan okuyucu uzerinde etkili olduguna bastan beri inanirim.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır