kapat
01.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Çay üretimi önemlidir

Son zamanlarda ÇAYKUR'un özelleştirilmesi için yapılan sinsi ve ülke ekonomisine zararlı çalışmaların son bulması ve ülke tarımının her ürün için 'üretim' hedeflemesi yapmasını savunuyoruz.

Çay sektörüyle yakından ilgili olan bir meslek grubu olarak bize, çay üreticilerine, bölge ve ulusal ekonomimize zarar verecek olan ÇAYKUR'un özelleştirilmesini savunmamız mümkün değildir.

Yerli özel sektörün ve ÇAYKUR'un sorunları vardır. Bu sorunların tespiti ve çözümünü tartışmak başka; bu sorunları öne atarak ÇAYKUR'un özelleştirilmesinin daha iyi olacağını iddia etmek başkadır. Bazı çay sanayicilerinin ÇAYKUR'un faaliyetlerini sorgulamaları sonucu, tespit ettikleri sorunların çözümü için tek önerileri olan özelleştirmeyi ortaya atmalarının arkasında ülkemiz kuru çay pazarını ele geçirme çabası olduğunu düşünüyoruz.

ÇAYKUR, çay tarımının ve çay üretiminin güvencesidir. ÇAYKUR'un özelleştirilmesinin sonucunda komşumuz Gürcistan'da olduğu gibi yerli üretim sona erer, yabancı menşeli çay pazarı haline geliriz. Bu işten ithalatçı firmalar kazançlı çıkar. Yabancı menşeli çayların piyasamızda pazarlanmasının önü açılır.

ÇAYKUR çay ihracatına engel değildir. ÇAYKUR ve diğer yerli çay üretimi çay ithalatının önünde engeldir. Çay ithalatı ise çay üreticisi ve bölge ekonomisinin yaşadığı sorunların temel kaynağıdır

Ülkemizde çay üretilmesinin ulusal ekonomimize sağladığı iki milyar dolarlık katkı küçümsenmemelidir. Bu katkının artması (en azından devam edebilmesi) için yerli çay üretimi desteklenmelidir.

Çay İşletmelerimizin üretime devam edebilmeleri için çay bahçelerimiz mutlaka ıslah edilmeli; bu konuda geliştirilen ve uygulanmakta olan projeler desteklenmelidir.

Rize'de bu hafta içinde düzenlenen 'özelleştirmeye ikna toplantısı' bizleri düşündürmelidir. ÇAYKUR'un özelleştirilmesine taraftar olanlar özelleştirmenin bölgemize ve ülkemize yararlarını somut bir şekilde açıklamalıdırlar. ÇAYKUR'un özelleştirilmesi yönünde faaliyet gösteren bazı menfaat gruplarına karşı ulusal çay sektöründen yana olanları daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. 15,02,2002

TÜRKİYE ZİRAATÇILAR DERNEĞİ RİZE ŞUBESİ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır