kapat
01.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Yaklaşıyor

Önce Kırıkkale, sonra Şırnak ve İstanbul... Dün Türkiye sallandı... Ama en büyük panik İstanbul'da yaşandı. Yine aynı soru: Beklenen İstanbul depremi yaklaşıyor mu?
Türkiye son 2 günde depremlerle sarsıldı. Önce Kırıkkale'de 4.1, ardından Şırnak'ta 4.8, son olarak da İstanbul'da 4.8 şiddetinde depremler meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden verilen bilgiye göre, Kırıkkale'deki deprem önceki gece saat 23.26'da, Şırnak'taki deprem de dün sabaha karşı 02.46'da yaşandı. İstanbul depremi ise Şırnak'taki sarsıntıdan 7.5 saat sonra (10.38'de) geldi.

Marmara Ereğlisi'nin 80 kilometre açığında meydana gelen 4.8'lik İstanbul depremi, İstanbul ve çevresinde hissedildi. Kocaeli'nde de büyük bir panik yaşandı. Uzmanlar, gerilim altındaki bölgenin yavaş yavaş boşaldığını belirtirken, Kocaeli halkı, bilgi almak için TV başına koştu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, depremin merkez üssünün Marmara Denizi olduğunu açıkladıktan sonra, Türkiye'nin bir "deprem ülkesi" olduğunu, herkesin alışması gerektiğini savundu. Işıkara, "Önemli olan depremi az hasarla atlatmaya yönelik önlemlerin alınması" dedi.

VALİ: ENDİŞEYE GEREK YOK
İstanbul Valisi Erol Çakır da, "Endişe edilecek bir şey yok. Can ve mal kaybı da yok. Depremin olduğu andan itibaren afet yönetim merkezleri, 'eğitim fonksiyonu görsün' diye her ihtimale karşı hazır bekletiliyor" dedi ve alınan tedbirleri şöyle açıkladı:

"Kamu kuruluşlarının binaları ve tesisleri, depreme dayanıklı hale getirme konusunda ödeneklerinin elverdiği ölçüde hazırlık yapıyorlar. İstanbullular da kendilerine ait binaları gözden geçirsinler ve depreme dayanıksız olan evlerini, işyerlerini güçlendirsinler. Her mahalleye bir deprem istasyonu kuracağız. Orada bulunan insanların kendi imkanlarıyla arama-kurtarma faaliyetlerine başlayabilmesi için, her mahallede muhtarlık veya okullara konteynerler yerleştirilecek. Bu konteynerlerde tüm teçhizatlar bulunacak."

UZMANLAR 2 KONUYU TARTIŞIYOR

1- Bu bir öncü mü?
Işıkara'nın "Öncü olup olmadığı kesinlik kazanmadı" görüşü deprem uzmanları arasında tartışma yarattı

Net bir şey söylenemez
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara:

Marmara'da yaşanın son depremin olası İstanbul depremiyle ilişkilendirilmek ve büyük depremin ne zaman yaşanacağını söylemek mümkün değil. Öncü olup olmadığı konusunda bilimsel olarak net bir şey söylenemez.

Doğum sancıları başladı
Türkiye Jeofizik Kurumu Başkanı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan:

Bu sarsıntılar doğum sancılarıdır. Bunlar bizi şöyle uyarıyor; 'İstanbul ne yaptın? Ben geliyorum. Artık sancılarım var' diyor. Depremin şiddeti, fayın kaç parça kırılacağı tartışmaları safsatadır. Deprem yoksulları öldürecek. Yapıların yüzde 75'i hasar görecek. Çürük binaları yıkıp yenilerini yapmalı.

Fay kırıldı, gerilim azaldı
Türkiye Deprem Vakfı İkinci Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Semih Tezcan:

deprem, bölgenin gerilim altında olduğunu ve bu gerilimin yavaş yavaş boşaldığını gösteriyor. Ama kesin bir şey söylemek doğru değil. Kesin olan bir şey İstanbul'da 7.4 büyüklüğünde depremin olacağıdır. Zaten İstanbul'da ne olacağı belli. Can kaybı konusundaki tahminimiz ise 40 bin kişi. Böyle büyük bir acıyla karşılaşmamak için hazırlanmalıyız. Bütün medeni ülkelerde can güvenliği, devletin teminatı altındadır. En kısa zamanda tedbir almalıyız.

Fay 30 yıldır aktif
Deprem uzmanı Şener Üşümezsoy:

Bu fay baştan beri söylediğimiz bir fay. Bu deprem de 1999'da Tekirdağ'da meydana gelen 5.0'lık deprem gibi bir deprem. Saros Körfezi'nin doğusundan gelen bir fay uzantısı. İki fay üstünde Orta Marmara sırtında yer alıyor. Bu fayın uzunluğu 80 kilometre. Burada 6.5 ile 7.0 büyüklüklerinde deprem oluşturma riski fazla.

Sinyali 48 saat önce geldi
İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi öğretim üyesi Dr. Berk Üstündağ:

Depremden 48 önce Ulus'taki cihazda deprem anındaki anomalinin aynısını saptadık. Bu anomalin dün meydana gelen depremle ilgili olabilir. Bunun yanında depremden 35 dakika önce de Balıkesir'deki istasyonumuzda bir harici bölge yüklemesi oldu. Biz bu yüklemeyi görünce daha önceki tecrübelerimize de dayanarak 5-6 saat sonra bir deprem bekliyorduk. Ancak deprem beklediğimizden çok çabuk geldi.

Kesinlikle öncü değil
İ.Ü Jeoloji Ana Bilimdalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Simav Bargu:

Bu deprem öncü deprem değil. Büyük deprem olursa öncü olduğunu kabul edilebiliriz. Fay kırılmayacak anlamına da gelmiyor. Bu deprem Saros Körfezi'nden Marmara'ya doğru uzanan Gazigöl Fayı'nın ucunda olan bir deprem. Daha önce Tekirdağ'da 5.0 şiddetinde olmuştu. O, artçı bir depremdi. Marmara Depremi'nin uzantısıydı. Bazıları bağımsız olarak nitelendirdi. Eğer devamlı olsaydı Yalova ve Çınarcık'da da olurdu.

2- İstanbul'u yeniden kuralım

Tedbirler yetersiz
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın:

Geçİcİ önlemlerle depreme hazırlık yapılamaz. Alınan tedbirlerle depreme karşı durmak imkansız. İstanbul'u depremden önce biz yıkıp yeniden kuralım. Böylesi daha hayırlı.

Binaların %80'i riskli
Küçükçekmece Belediye Başkanı Halidun Özbatur:

İlçemİzdekİ binaların yüzde 80'i olası bir depreme karşı risk taşıyor. Oluşturduğumuz deprem laboratuvarında yapılan incelemeler sonrasında binaların özürlü olduğunu tespit ettik. Yeniden kurulmalı.

5 milyar dolar yeter!
Türkiye Jeofizik Kurumu Bşk. Prof. Dr. Ahmet Ercan:

OlasI bir İstanbul depreminin Türkiye'ye maliyeti yaklaşık 100 milyar dolar olacak. Bu meblağ Türkiye'yi öldürür. Halbuki deprem öncesi 5 milyar dolarlık bir yatırım depremi hasarsız atlatmak için yeterli.

Kaan ÖZBEK - Necdet ÇOKAN - Yalçın BEL



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır